RFI 25 de ani. Rep. Moldova: ”Avem salarii și pensii mizere, totul se scumpește. Cum să trăiești?”

rfi_25_de_ani_rep_moldova_avem_salarii_pensii_mizere_totul_scumpeste_cum_traiesti.jpg

Corturi ale protestatarilor din Chișinău (Foto: RFI)
Corturi ale protestatarilor din Chișinău (Foto: RFI)

Republica Moldova a ajuns într-o profundă criză politică și economică. La trei săptămâni de la căderea Guvernului Streleț, negocierile între forțele proeuropene pentru formarea unui nou Executiv au intrat în impas. Partidul Liberal Democrat nu participă la dialog, iar democrații și liberalii, care în continuare așteaptă PLDM-ul la masa discuțiilor s-au întâlnit între timp cu comuniștii, dar și deputații grupului fostului premier, Iurie Leancă. Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în fața Parlamentului, continuă protestele anticorupție, oamenii cerând demisia șefului statului, alegeri parlamentare anticipate, precum și condamnarea celor care se fac vinovați de ”Jaful Secolului”. Moldovenii sunt nemulțumiți de nivelul de trai, iar experții economici atenționează asupra imposibilității plății salariilor și pensiilor, în scurt timp, fără împrumutul României de 150 de milioane de euro. Un reportaj realizat de corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu.

”Cobori Doamne pe pământ și vezi cum sunt parlamentarii noștri! Ei nu pot trăi de bogăție, dar oamenii mor de foame. Ce fac ei din acești oameni?”, se întreabă Teodora Luca din satul Costești, Ialoveni. Am întâlnit-o la un miting antiguvernamental în centrul Chișinăului, unde venise împreună cu mai mulți săteni. ”Noi muncim, avem pensii mici, totul s-a scumpit, facturile cresc pentru energie, gaz. Cum să trăiești? Ce ne facem noi cu așa pensii mizere? Primesc 710 lei. Ne-a rămas să mergem la biserică și să ne rugăm să fie pedepsiți așa cum fac ei”.

Sătenii din Costești cred că actuala criză politică și economică din R.Moldova poate fi depășită doar cu ajutorul României, unirea celor două state fiind soluția cea mai bună. ”Suntem un stat artificial și dacă nu vom fi reunificați cu țara mamă, România, nu vom dobândi nimic. Trebuie să ieșim, să fim activi, să luptăm. Atât timp cât vom fi pasivi, vom dormi pe acasă, guvernarea își va bate joc de noi. Indiferența pur și simplu joacă festa. Basarabia a fost furată ca să fie jefuită, să-și bată joc de acest popor român”.

Și pentru că iarna este tot mai aproape, grija cea mare a țăranilor este cum să-și încălzească casele. Pe lângă tarifele majorate la gaz și electricitate, oamenii vor fi nevoiți acum să dea cu 500 de lei (cca 25 euro) mai mult pentru o tonă de cărbune, în condițiile în care o pensie medie este de o mie de lei. De fapt, pensia medie nu acoperă minimul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune. ”Cum să te descurci la sat, dacă o tonă de cărbune costă patru mii de lei? Adică trebuie să adun patru pensii, ca să cumpăr doar cărbuni. Și pentru lemne trebuie să mai dau aproape o mie de lei. Cum să iernezi? Dar cu paie nu ne putem încălzi ca și înainte. Nu știu ce va mai fi”.

 

”Toate partidele trebuie să plece”

 

Unii cetățenii moldoveni, care și astăzi protestează în centrul Chișinăului vin cu scenarii pentru situația complicată în care s-a pomenit Republica Moldova. ”Toate partidele trebuie să plece, ei adună doar bani de la țărani. Noi vom rămâne cu oamenii de prin raioane și în Parlament vor ajunge doi oameni dintr-un raion, alți doi din altul și vor forma Parlamentul. Alegem președintele și conlucrăm. Politicienii care sunt acum își amintesc doar la alegeri de oameni. Îți dau înghețată și macaroane. După ce le dăm votul, bună ziua, vă dăm la toți de lucru și uită după asta să se întoarcă la țărani”.

Potrivit comentatorului politic, Nicolae Negru, alegerile parlamentare anticipate, cerute de ambele tabere de protestatari din centrul orașului, de fapt, nu sunt dorite de nici o formațiune politică din Republica Moldova. ”Eu cred că nici socialiștilor nu le convin anticipatele, mai cu seamă nu-i convin liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, dar îi convine Rusiei. Și Dodon ascultă de Moscova, de unde primește indicații. Președintele PSRM riscă, mergând în alegeri parlamentare anticipate, să piardă o bună parte din deputați în folosul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi și nu cred că el își dorește acest lucru. Dacă au loc alegeri parlamentare anticipate, PSRM nu va mai fi cea mai mare formațiune politică în Parlament”, este de părere analistul de la Chișinău.

Recent, preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova și a cerut reexaminarea legii care prevede acest ajutor. Potrivit lui Iohannis, "nu există certitudinea continuării procesului de reforme" în Republica Moldova. Banii ar fi urmat să fie rambursați în termen de cinci ani, cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piața internațională, în jur de 1,5%.

Trebuie spus că promisiunea fostului premier, Victor Ponta, legată de împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost făcută în septembrie, tocmai când la Chișinău se afla o delegație a FMI, care a amânat semnarea unui nou acord de împrumut cu țara noastră, după ce guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia. Experții FMI au venit cu mai multe recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, printre acestea fiind ajustarea tarifelor la energia electrică, gazele naturale şi energia termică, iar noile tarife să intre în vigoare până la începutul iernii.

La începutul anului, Banca Națională a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Tranzacţiile par să fi fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie 2014. Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti. În consecință, leul moldovenesc s-a depreciat puternic, ca urmare a scoaterii din țară a unei sume importante, de peste un miliard de euro.

Reportaj Valeria Vițu, despre criza politico-economică din Republica Moldova