Desintox (Liberation): ”Nu, această femeie nu a trecut prin patru atentate!”

Ca de obicei, în urma unor evenimente dramatice, rețelele de socializare abundă de fotografii și interpretări care nu au legătură cu realitatea. Ziarul francez Liberation demontează câteva dintre aceste intoxicări. 

Nu, flăcările izbucnite în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei unu, în tabăra de refugiați de la Calais nu aveau legătură cu atentatele de la Paris. Nu a fost vorba de niciun act de răzbunare.
Prefectura Nord-Pas de Calais a confirmat că a fost vorba despre un incendiu provenit de la un scurtcircuit în tabăra de la Calais, care din fericire nu a produs victime.

Nu, Donald Trump nu a expediat un tweet în care ar fi făcut o legătură ironică între atentate și legislația strictă din Franța privind controlul deținerii armelor. 
Este adevărat însă că ambasadorul Franței în Statele Unite a răspuns denunțând comportamentul de vultur al candidatului American, scrie Liberation. Doar că mesajul lui Donald Trump data din 7 ianuarie și fusese postat în legătură cu Charlie Hebdo.
Sigur, asta nu face mesajul mai decent, dar adevărul este că nu există o legătură cu atentatele de acum.

Și nu, nu există nicio femeie care ar fi supraviețuit  în patru atentate: atacul de la Aurora, din 2012, atentatul din școala Sandy Hook din Newton, tot din 2012, maratonul de la Boston din 2013 și atentatele de la Paris.
Fotografiile postate pe rețelele de socializare par să indice aceeași femeie brunetă surprinsă în momentele de după cele patru episoade dramatice.

În realitate, este vorba despre persoane diferite. 
De fapt, este versiunea reîncălzită a unei povești care a mai circulat în legătură cu cele trei atentate de pe teritoriul american. Atunci, investigațiile presei au demonstrat că era vorba despre trei personae diferite. Ceea ce nu a împiedicat ca intoxicarea că meargă mai departe.