17 răniţi din “Colectiv” transportaţi spre spitale din Olanda şi Belgia

O echipă de medici belgieni a evaluat starea răniţilor din spitalele Capitalei şi a propus transferul în spitale din Olanda şi Blegia, într-o primă etapă, pentru 18 bolnavi, dar o familie a refuzat transferul, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

"O echipă de medici din Belgia a vizitat toţi răniţii din accidentul din clubul Colectiv. După evaluare, a stabilit că, într-o primă etapă, 18 pacienţi ar putea fi transferaţi în spitale din Olanda şi Belgia, dar una dintre familii a refuzat transportul rudei lor, astfel că sâmbătă două eronave militare ale MApN vor transporta prima nouă răniţi spre trei spitale din Olanda, iar o alta, două ore mai târziu, opt pacienţi către un spital militar din Belgia", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

El a spus că, în toate cazurile, pacienţii pleacă cu acordul familiei.

În Olanda pacienţii vor fi internaţi în trei spitale, în Belgia vor fi duşi toţi la Spitalul Militar din Bruxelles.

Potrivit secretarului de stat, din cei nouă răniţi care pleacă în Olanda, şase sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic, iar dintre cei care pleacă spre Belgia, trei sunt în aceeaşi stare.

De asemenea secretarul de stat în Ministerul de Interne a precizat că un alt spital civil din Belgia va analiza starea răniților din spitalele bucureştene, după care va anunţa câţi ar putea fi tratați în respectiva unitate sanitară.

Potrivit secretarului de stat toate datele de identificare ale pacienţilor au fost transmise autorităţilor olandeze şi belgiene astfel încât formalităţile vamale să se desfăşoare în bune şi rapide condiţii

Costurile cu transpotatul şi tratamentul în Olanda şi Belgia vor fi suportate integral de statul român, în baza formularului E112.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a precizat, vineri, potrivit Mediafax, că la fondul de rezervă al Guvernului există 250 de milioane de euro, iar costul unui pacient în străinătate ar fi între 100.000 și 150.000 de euro.

Premierul interimar a mai arătat că, dacă toţi cei 84 de pacienţi în stare gravă ar fi tratați în străinătate, România ar avea de plătit 13 - 15 milioane de euro. Selecţia pacienţilor tratați în străinătate va fi făcută de o echipă mixtă, formată de medici din ţările care şi-au oferit sprijinul.

Alți trei răniți în incendiul de la Colectiv - doi de la Spitalul de Arși și unul de la Spitalul Bagdasar - au fost transferați în Israel, de o companie privată.