Solidaritate la Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală: "Doar la revoluție am mai văzut o mobilizare atât de mare"

Persoanele care vor să doneze sânge o pot face în 2 centre din capitală, a anunțat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Doritorii pot merge la centrul deschis la Spitalul Universitar și în Centrul pentru Transfuzii Sanguine.

Peste 30 de persoane completau chestionarul pentru donatorii de sânge la ora 2 și jumătate, la doar câteva minute de la deschiderea Centrului pentru Transfuzii Sanguine din strada Constantin Caracaș, nr. 2. Afișe mari cu litere roșii erau lipite pe clădire pentru a ghida donatorii care veneau în număr tot mai mare în semn de solidaritate cu victimele tragediei din clubul Colectiv.

”Am sunat la 112 să întreb unde ma îndrumă la un spital. Mi-au spus că se deschide Centrul de Transfuzii; din fericire s-a deschis mai repede decât spuneau ei. Am înțeles că între timp au anunțat că se va putea dona și la Spitalul Universitar, dimineață. E bine, mă bucură mult solidaritatea asta, pur și simplu mi se pare un gest normal, poate că e un pas spre o societate mai caldă, mai umană”, spune unul dintre cei care s-au grăbit să doneze sânge.

Formularele pentru donatori stau grupate în teancuri la recepție în timp ce donatorii sunt gestionați de 5 angajați. "Doar la revoluție am mai văzut o mobilizare atât de mare, atunci și acum am venit de acasă pentru donări de sânge", spune una dintre asistentele de la Centrul de Transfuzie Sanguină, în care se formează trei cozi: una pentru înregistrare în baza de date, alta pentru pre-testare și ultima pentru donarea efectivă de sânge.

Primul pas este formularul:

”E chestionarul pentru donatorul de sânge. Te întreabă dacă ai mai fost bolnav, dacă ai avut probleme, mă rog, toate informațiile necesare pentru a vedea dacă ești apt sau nu – dacă ești HIV pozitiv, dacă ai avut vreo boală cronică, diabet, ulcer, dacă sau când ai consumat ultima dată alcool. Și te mai întreabă dacă ești fumător sau nu. Vii aici, completezi, aștepți, trebuie buletinul și cam atât”, spune o tânără, venită și ea să doneze sânge pentru cei răniți.

Deși avea autorizație de funcționare, clubul a fost amendat în urmă cu câteva săptămâni pentru lipsă de personal calificat. Incendiul din club a provocat busculadă în incintă. Unul dintre salvatori povestește ce a găsit la fața locului.

”Eu am fost printre primii. După cum sunt morți, au murit instantaneu. Mă gândesc la familiile care vin acuma, sună telefoanele, sunau....și ce să faci, să răspunzi la telefon? N-ai cum să răspunzi, să le spun ce? S-a strâns tot ce s-a găsit – obiecte, telefoane, documente, genți, s-a strâns într-un colț. Încălțăminte, s-au călcat în picioare. Și sunau telefoane, stai lângă el, n-ai ce să răspunzi. Sunau până se termina bateria”.