Statul Islamic a mai distrus un monument istoric la Palmira

statul_islamic_distrus_monument_istoric_palmira.jpg

Arcul de Triumf din Palmira (Foto: Jerzy Strzelecki/sursa: Wikipedia)
Arcul de Triumf din Palmira (Foto: Jerzy Strzelecki/sursa: Wikipedia)

Militanţii grupării teroriste Stat Islamic au distrus Arcul de Triumf din oraşul antic sirian Palmira, un monument vechi de două mii de ani.

Arcul de Triumf din Palmira a fost unul dintre cele mai cunoscute monumente din acest oraş cunoscut de sirieni sub numele de "Mireasa deşertului", care lega Imperiul Roman de Persia şi Orient.

Oraşul a fost ocupat de gruparea Stat Islamic în luna mai. Arcul era aşezat deasupra străzilor oraşului antic, renumite pentru colonadele lor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (ONG cu sediul la Londra) precizează că militanţii islamişti au aruncat în aer arcul, dar au lăsat colonadele în picioare.

Extremiştii suniţi impun o interpretare violentă a legilor islamice, declarând că asemenea relicve promovează idolatria şi spunând că le distrug ca parte a procesului de eliminare a păgânismului. Experţii cred însă că ei vând antichităţile jefuite, obţinând sume importante de bani pentru finanţarea campaniei lor teroriste.

În ultimele săptămâni, militanţii Statului Islamic au aruncat în aer două temple faimoase din Palmira şi au distrus trei morminte-turn.

UNESCO a calificat distrugerea drept o "crimă intolerabilă împotriva civilizaţiei".