Conferinţă pentru protecţia copilului. Peste 6.700 de minori abuzaţi în prima jumătate a anului

protectia1.jpg

Bogdan Simion: "E o problemă de depistare şi raportare a abuzurilor"
Bogdan Simion: "E o problemă de depistare şi raportare a abuzurilor"

Peste 6.700 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în prima jumătate a acestui an, iar cele mai multe situaţii de acest tip au avut loc în familie, rezultă din datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Potrivit datelor centralizate de ANPDCA, 6.736 de copii au fost victimele unei situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în perioada 1 ianuarie - 30 iunie, peste jumătate dintre cazuri, respectiv 3.754, fiind semnalate în mediul rural.

De asemenea, în 4.828 de cazuri a fost vorba de neglijare, pentru 1.207 copii neglijaţi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a dispus plasament în regim de urgenţă, iar pentru alţi 111, instanţa a stabilit plasamentul de urgenţă, cu ordonanţă preşedinţială, notează Mediafax.

Instituţia anunţă, de asemenea, că peste 500 de copii au fost abandonaţi în prima jumătate a anului în maternităţi şi spitale de pediatrie. O conferinţă internaţională pe tema neglijării şi abuzului copiilor are loc zilele acestea la Bucureşti cu scopul de a găsi răspunsuri globale în ce priveşte protecţia copilului.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) împreună cu Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului organizează la Bucureşti o conferinţă internaţională pe tema Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, spune la RFI că în România sunt o serie de probleme în acest sector: "E o problemă de depistare şi raportare a abuzurilor. Asta e clar. Şi este important, pentru că în funcţie de aceste raportări ne facem politicile publice. Apoi, este şi o problemă de intervenţie la nivelul abuzului şi neglijării: ce se întâmplă la nivelul familiei şi copilului după ce se face raportarea, ce mecanisme există pentru sprijinul şi consilierea lor şi aşa mai departe."

 
Ascultă la RFI: Bogdan Simion, intervievat de Ioana Haşu