Anul şcolar a început pentru elevii liceului Anna de Noailles

anne.jpg

Image source: 
www.atoutrestauration.com

Cu aproape două săptămâni mai devreme decât elevii români, cei francezi ai căror părinţi sunt stabiliţi în România s-au întors la clase. În prezenţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, cursurile s-au reluat luni pentru copiii din clasele primare ale Liceului Anna de Noailles.

În această dimineaţă la ora 8 în faţa liceului Anna de Noailles din Bucureşti echipele de pază, întărite după atentatele din luna ianuarie din Franţa şi tragedia de la Charlie Hebdo, fac faţă cu greu sosirii celor 700 de familii care au copiii înscrişi la şcoala franceză.

Între “începători” se numără Nathael, un băieţel de trei ani extrem de nerăbdător să vadă cum e la gradiniţă.

« Este foarte nerăbdător. Nu prea voia să meargă la grădiniţă vara aceasta dar de ieri a devenit nerăbdător. Şi-a pregătit deja lucrurile cele mai importante pentru el : are o sticlă de apă, o gumă şi camionul de jucărie », explică mama timidului învăţacel.

Ca la fiecare început de an şcolar şi cei din clasele mai mari au încă emoţii. Este şi cazul lui Zoe, în vârstă de 12 ani, care abia a intrat la gimnaziu.

« Este primul an de gimnaziu deci sunt foarte emoţionată pentru că atunci când intri la gimnaziu eşti din nou cel mai mic şi este ceva nou », îmi explică ea. Raphael însă, de la « înălţimea » celor 11 ani ai săi, vrea să pară stăpân pe situaţie. « Sunt puţin stresat că încep cursurile, dar în rest sunt cool…Când eşti între prieteni toate merg bine… », spune Raphael.

Între feţele noi se numără şi cea a Directoarei Carole Soulagnes, sosită în România acum două săptămâni. Rolul şcolii franceze în opinia ei : promovarea valorilor.

« Evident liceul răspunde integral programului naţional francez de educaţie, metodelor de predare dar mai ales valorilor şi marilor sale principii şi suntem pregătiţi sută la sută pentru predarea orelor de educaţie morală şi civică care au fost introduse la toate nivelurile de predare. Vom aborda cu echipele şi elevii noştrii problema respectului laicităţii şi a diversităţii culturale şi a egalităţii », explică Carole Soulagnes.

Liceul Anna de Noailles a primit deja directivele de la Paris, de la agenţia franceză pentru educaţie în străinătate : marea provocare a acestui an şcolar va fi aplicarea reformelor dorite de statul francez care vrea să pună accent pe educaţia morală şi civică mai ales în lumina tragicelor evenimente din ianuarie.

Încă din primele zile de şcoală Carta Laicităţii va începe să le fie predată elevilor francezi ai liceului dar şi celor 45 la sută dintre elevii români ai singurei şcoli cu predare în limba franceză.

 
Reportaj liceul Anna de Noailles | 2.09.2014