Siria: ONU confirmă distrugerea templului Bel din Palmira

siria_onu_confirma_distrugerea_templului_bel_din_palmira.jpg

Vedere din satelit asupra Templului Bel din Palmira, înainte şi după distrugere (Foto: Reuters/UrtheCast, Airbus DS, UNITAR-UNOSAT)
Vedere din satelit asupra Templului Bel din Palmira, înainte şi după distrugere (Foto: Reuters/UrtheCast, Airbus DS, UNITAR-UNOSAT)

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel, o bijuterie a orașului antic Palmira din deșertul sirian, scrie The Guardian, citând ONU.

Pe o imagine din satelit suprinsă pe 27 august se vedea clar templul, o structură dreptunghiulară înconjurată de coloane, a cărui ridicare a fost terminată în secolul al II-lea. Pe o altă fotografie făcută luni, doar câteva coloane situate la extremitatea sitului mai sunt vizibile.

Gruparea statul Islamic consideră lucrările religioase preislamice, mai ales statuile, drept idolatrie, amintește și Agenția France Presse.

Foto: Reuters/Sandra Auger

Wall Street Journal scrie că orașul Palmira și Templul Bel în special au fost sursă de inspirație pentru arhitectura din capitala americană.

Distrugerea sistematică a acestor edificii culturale arată adevărata intenție a grupării teroriste: aceea de a distruge identitatea și istoria poporului sirian, a explicat un director UNESCO pentru Wall Street Journal.

De altfel, UNESCO a catalogat deja aceste distrugeri drept "crime de război".