Reportaj: Ce așteptări au moldovenii de la noua guvernare?

chisinau.jpeg

Reportaj: Ce așteptări au moldovenii de la noua guvernare?
Image source: 
Valeria Vițu

La Chișinău, noul Cabinet de miniștri, condus de prim-ministrul Valeriu Streleț, a fost învestit în seara zilei de joi, la Palatul Republicii, în prezența președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Premierul, vicepremierii şi miniştrii ”au jurat să-şi dăruiască toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.Șeful statului a îndemnat noul Cabinet de miniștri să continue reformele inițiate. La rândul său, premierul Valeriu Streleț a dat asigurări că noul Guvern va munci pentru realizarea, în continuare, a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. 

Tatiana Colun a venit să vândă piersici la Chișinău, din sudul R.Moldova. Am găsit-o într-o piață improvizată, chiar în plină stradă, alături de alți zeci de oameni ajunși în capitală, cu fructe și legume. Femeia spune că nu mai are nici o speranță legată de un viitor mai bun, aici, acasă.”Moldova este o țară de hoți. Nu cred că va fi mai bine. Tot mai rău și mai rău ne așteaptă. Lumea este disperată. Am venit la piață, stăm în această căldură, nu ne dau voie să muncim, stăm în stradă ca niște câini. De la așa căldură se aprinde tot corpul. Ne este scumpă țara, dar nu are cine să o susțină. Ar fi bine să vină unul străin să ia puterea în mâini și să facă legea”, spune femeia de la Ștefan Vodă.

Și soțul Tatianei, Victor, nu mai are încredere în nici un politician și asta pentru că, afirmă bărbatul, ”își bat joc de țărani”.”Este greu de spus dacă va fi vreo schimbare în bine. Prea mult fură. Ei trăiesc pentru ei, nu pentru țăranii care muncesc toată ziua. Nu avem nici o încredere. Ei au furat băncile, au majorat preturile pentru gaz, apă, electricitate.Cum să trăiești în asemenea condiții?”

După ce a vândut câteva kilograme de piersici, Tatiana Colun și-a dat cu părerea despre criza financiară, cauzată de dispariția unui miliard de euro din trei bănci din Moldova. Știe și cine se face vinovat de acest lucru: ”De unde se strică peștele, de la cap și aici ne referim la șefii băncilor, deputați, capul statului. Dacă un țăran fura un kilogram de mere, făcea pușcăria, dar pentru ăștia care au furat un miliard tot promit că vor fi luate măsuri, dar când?”, se întreabă femeia.

La piața din sectorul Ciocana al capitalei am întâlnit-o și pe Maria de la Soroca, din nordul țării. Avea brânză de vânzare. ”Noi muncim, nu privim televizorul că nimeni nimic nu ne va da. Dacă vom munci, vom avea ceva”.

Dar ce cred locuitorii capitalei despre noul Cabinet de miniștri?

”Așteptăm să fie bine, dar cred că în zădar, pentru că ne conduc niște hoți care fură miliarde. În favoarea lor vor schimba ceva, dar nu în folosul țăranului. Criza financiară nu va fi soluționată nici într-un caz. Această guvernare nu este competentă să conducă țara. Ei își fac averi pentru nepoți”.

”Eu nu mai aștept nimic de la această conducere pentru că îmi dau seama că nu va face lucruri mai bune. Au scumpit tarifele la apă, electricitate, cum să trăiască pensionarii. Ne dorim să avem o conducere, care pe lângă faptul că fură, să se oprească și să se uite și la cetățenii de rând. Oamenii nu vor fi în stare nici pâine să-și cumpere, nu mai vorbesc de alte lucruri”.  

”Populația nu va înțelege reformele. Moldoveanul este răbdător și tace. Atât timp cât vom sta bine mersi și ne vor cânta ei, așa va fi.25 de ani trăim în această mizerie, asta nu e trai,omul supraviețuiește”, mi-a răspuns un bărbat, pe marginea declarației primarului Chișinăului, făcută la RFI, precum că Republica Moldova ar putea trece prin "cele mai dure reforme posibile", dar ele vor fi explicate populaţiei.

Unii cetățeni par nemulțumiți și că Maia Sandu, fostul ministru al Educației, propusă pentru funcția de premier, nu a fost acceptată. ”De ce ei au respins această candidatură?Și Mihai Ghimpu a început să spună că, de fapt, nu ne trebuie o păpușă frumoasă, dar deșteaptă. Eu cred că Maia Sandu este mai deșteaptă ca Mihai Ghimpu. Nu le trebuie oameni cinstiți. La noi nu e statul R.Moldova, la noi este un fel de SRL Ghimpu-Filat-Lupu-Plahotniuc”.

Guvernul Streleț a fost votat, joi, în Parlament cu 52 de voturi ale deputaților din Alianța pentru Integrare Europeană. Premierul a recunoscut de la tribuna Parlamentului că ”există stagnări și regrese notabile în mai multe domenii pe care suntem obligați să le contracarăm”. Printre prioritățile noului Cabinet de miniștri, este lupta cu corupția, realizarea agendei de asociere, având drept scop obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană până la următoarele alegeri parlamentare ordinare, aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, consolidarea relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina, avansarea dialogului strategic cu SUA, dar și dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic şi migraţional.

La scurt timp după votul din Parlament, președintele României, Klaus Iohannis a salutat învestirea noului Cabinet de miniștri al Republicii Moldova, ”un guvern cu o orientare clară pro-europeană”. ”Știu că sarcinile care stau în fața executivului de la Chișinău nu sunt deloc ușoare, însă vreau ca partenerii noștri să fie convinși că vor avea în România cel mai important sprijin în direcția depășirii dificultăților economice și a continuării parcursului pro-european. Succes Guvernului Valeriu Streleț!”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.