Anturajul, responsabil de consumul de alcool sau droguri şi de debutul vieţii sexuale

petrecere_copii.jpg

Tinerii spun că începerea vieţii sexuale s-a produs în momente marcate de lipsa adulţilor şi, uneori, de consumul de alcool
Tinerii spun că începerea vieţii sexuale s-a produs în momente marcate de lipsa adulţilor şi, uneori, de consumul de alcool
Image source: 
honisoit.com

Grupul de prieteni influenţează debutul vieţii sexuale, dar şi momentul în care adolescenţii încep să fumeze şi să consume alcool sau droguri. O arată un studiu prezentat ieri de UNICEF şi Romanian Angel Appeal.

Cercetarea a vizat identificarea normelor sociale care influenţează adoptarea şi menţinerea de către adolescenţi a fumatului, a consumului de alcool şi de droguri, precum şi iniţierea timpurie a vieţii sexuale. În studiu au fost cuprinşi adolescenţi cu vârste între 10 şi 18 ani care locuiesc în oraşele Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca, Constanţa şi Bucureşti.

Datele colectate arată că atitudinile şi practica prietenilor sunt cele care influenţează semnificativ debutul vieţii sexuale. Acelaşi lucru se poate spune şi despre momentul în care adolescenţii încep să fumeze şi să consume alcool sau droguri, indică studiul UNICEF.

Potrivit rezultatelor cercetării, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani s-a constatat o prevalenţă foarte ridicată a fumatului. Peste jumătate dintre cei intervievaţi au spus că au încercat să fumeze cel puţin o dată, pe primul loc fiind Bucureştiul (66 la sută), iar pe ultimul loc, Iaşiul (53 la sută).

De asemenea, la întrebarea "Câţi dintre cei de vârsta ta crezi că fumează?", majoritatea adolescenţilor au răspuns "mai mult de jumătate" sau "toţi", ceea ce sugerează existenţa unui climat favorabil fumatului.

Pe de altă parte, majoritatea copiilor cuprinşi în studiu, indiferent de grup sau de vârstă, consideră alcoolul ca fiind distructiv pentru sănătate. Cu toate acestea, la adolescenţii din categoria de vârstă 14-18 ani, experimentarea consumului de alcool nu este considerată în afara normei, consumul ocazional este relativ blamat, iar consumul frecvent este respins de majoritate.

Iniţiatorii studiului au constatat că un procent important de tineri (17 la sută în Constanţa şi 32 la sută în Bucureşti) consideră că părinţii sunt de acord cu consumul ocazional şi moderat de alcool. Studiul a mai arătat că grupul de prieteni are o influenţă determinantă în alegerea frecvenţei şi cantităţii consumului de alcool.

În ceea ce priveşte momentul debutului vieţii sexuale, "adolescenţii intervievaţi sunt de părere că viaţa sexuală ar trebui începută atunci când persoana este matură şi poate să îşi asume consecinţele unei relaţii sexuale - sarcina. Unii adolescenţi au asociat acest moment cu vârsta majoratului; cu toate acestea, întrebaţi în cercetarea cantitativă despre «cea mai potrivită vârstă pentru debutul vieţii sexuale», adolescenţii au indicat în medie 16-17 ani pentru băieţi şi 18-19 pentru fete. Norma percepută este însă diferită de practică, debutul efectiv înregistrându-se la 14-15 ani în cazul băieţilor şi la 15-16 ani în cazul fetelor", se mai arată în studiu.

În opinia autorilor cercetării, contextul practic al începerii vieţii sexuale este unul de oportunitate şi mai puţin de planificare. Astfel, tinerii au indicat faptul că începerea vieţii sexuale s-a produs în momente mai speciale, marcate de lipsa adulţilor şi, uneori, de consumul de alcool, cu ocazia unor zile de naştere, excursii sau când au avut acces la spaţii private.

Autorii studiului au constatat totudată că nu părinţii sunt un partener semnificativ de discuţie sau o sursă importantă de informaţii, ci mai degrabă prietenii şi media. Şcoala, înschimb, oferă puţine oportunităţi de discuţie şi informare, şi nici acelea nu sunt luate în serios de către adolescenţi.

De menţionat că în cadrul studiului au fost realizate 30 de interviuri şi şase focus-grupuri cu adolescenţi, două focus-grupuri cu părinţi şi alte trei cu actori-cheie din comunitate. În cea de-a doua etapă, a fost realizată o anchetă pe bază de chestionar standardizat pe un eşantion de 1.870 elevi din şcoli gimnaziale şi licee din cinci oraşe.