“Jihadi John” e Mohammed Emwazi din Londra – Washington Post

emwazi.jpg

Mohammed Emwazi, alias Jihadi John

Jihadistul cu accent londonez care apărea în vestitele imagini video ale decapitării unor ostateci americani și britanici de către organizația Statul Islamic (IS) este un tânăr de 26 sau 27 de ani originar din Londra. 

Cotidianul Washington Post l-a numit pe cel poreclit “Jihadi John” ca fiind de fapt Mohammed Emwazi, un cetățean britanic rezident în Londra.

Mai mulți prieteni ai lui Emwazi au confirmat cotidianului american identitatea acestuia, ca provenind dintr-o familie cu o situație materială bună și ca fiind absolvent de studii de programare pe calculator.

Se bănuiește că Emwazi ar fi călătorit în Siria în 2012, unde s-a alăturat organizației IS, devenind un fel de simbol al brutalității acesteia.
Identitatea lui Emwazi a fost confirmată și de Asim Qureshi, director de cercetare al organizației pentru drepturile omului CAGE care a fost în contact cu acesta înainte de plecarea lui în Siria.

Potrivit BBC, Emwazi s-a născut în Kuwait iar identitatea sa era cunoscută de serviciile secrete britanice de mai multă vreme, dar a fost păstrată secretă din motive operaționale.

Emawazi, alias Jihadi John, a apărut pentru prima oară într-un video IS în luna august 2014, cu prilejul decapitării jurnalistului american James Foley.

Ulterior el a apărut, tot mascat, în înregistrări care înfățișau decapitatarea jurnalistului american Steven Sotloff, a lucrătorului umanitar britanic David Haines, a șoferului britanic de taxi Alan Henning și a lucrătorului umanitar american Abdul-Rahman Kassig, alias Peter.

Emwazi apărea  de fiecare dată îmbrăcat în negru, vorbind cu un accent britanic și ținând un cuțit la gâtul ostatecilor, dar imaginile se întrerupeau după care săreau la trupurile decapitate ale acestora.

După o pauză de mai multe luni, Emwazi a apărut luna aceasta într-un video care arăta, aparent, decapitarea ostatecului japonez Kenji Goto.

Emwazi ar fi fost în atenția serviciului intern de informații MI5 încă din 2010, un document divulgat de BBC arătând că jihadistul ar fi fost parte a unei rețele islamiste legate de organizația jihadistă Al Shabab din Somalia.

În iunie 2010, după o perioadă în care a fost în Kuwait unde a avut o firmă de informatică, a fost reținut la Londra de agenți de contra-terorism și i s-a interzis să se întoarcă în Kuwait.

După doi ani el a plecat în Siria și s-a alăturat IS care ulterior a declarat un “califat” în teritoriile pe care le controlează în această țară și în Irakul vecin.