Anti-semitism și rasism - microbiștii englezi nu se dezmint

westjpg.jpg

Anti-semitism și rasism - microbiștii englezi nu se dezmint

Clubul londonez de fotbal West Ham United a deschis o anchetă cu privire la scandările antisemite ale unor suporteri ai săi care călătoreau cu trenul prin nordul capitalei britanice pentru un meci din Premiership împotriva lui Tottenham Hottspur duminică 22 februarie.

Într-un clip video care circulă pe internet poate fi văzut un grup de bărbați care scandează insulte antisemite în trecere prin cartierul Stamford Hill, unde locuiește cea mai numeroasă comunitate de evrei ultra-ortodocși din Londra.

Clubul de fotbal din estul Londrei investighează dacă aceștia sunt într-adevăr suporteri ai lui West Ham, promițând toleranță zero pentru astfel de manifestări, cu măsuri mergând până la excluderea pe viață de la meciurile pe teren propriu a fanilor găsiți vinovați.

Tottenham este asociat în mod tradițional cu comunitatea evreiască din capitală și a mai fost în trecut ținta unor insulte antisemite.

Aceste imagini jenante pentru West Ham au apărut la doar câteva zile după un alt clip video realizat de un grup separat de suporteri ai clubului care parodiază un incident petrecut la mijlocul săptămânii trecute la Paris și în care au fost implicați suporteri ai clubului rival, Chelsea, din vestul Londrei.

În clipul parodie, poate fi văzut un bărbat de culoare care se apropie de ușa deschisă a unui vagon de tren oprit în stație și care întreabă dacă se poate urca. Bărbații, albi, din vagon îi spun “Sigur, aici este West Ham”.

Aluzia se referă la incidentul din metroul parizian când un grup de suporteri ai lui Chelsea, veniți la meciul din Liga Campionilor cu Paris Saint Germain, au împiedicat un bărbat de culoare să se suie într-un vagon oprit în stație, scandând lozinci rasiste .

Ulterior s-a aflat că alți suporteri ai lui Chelsea au scandat lozinic rasiste și în gara Saint Pancras din centrul Londrei, la coborâre din trenul Eurostar cu care veneau de la Paris.

În total cinci suporteri ai albaștrilor au fost suspendați și sunt investigați de Chelsea, care promite măsuri aspre împotriva celor ce se fac vinovați de rasism.

De asemenea, poliția din Londra investighează incidentul de la Saint Pancras și a promis sprijin poliției pariziene care investighează atacul împotriva lui Souleymane S,. cum a fost numit bărbatul agresat în stația de metrou.

Antrenorul lui Chelsea, Jose Mourinho, care este portughez, s-a declarat rușinat de acțiunile suporterilor echipei sale, al cărui proprietar este un evreu rus și care are un director tehnic nigerian.

Incidentele din ultima săptămână arată că “rasismul din fotbalul englez nu a fost eradicat, el este doar ascuns în locuri unde nu-ți vine să crezi”, spunea singurul antrenor de culoare din Premiership, Chris Ramsey, de la Queens Park Rangers.

Pe stadioanele de fotbal din Anglia nu se mai aud scandări rasiste și nu se mai văd suporteri făcând zgomote de maimuță, ca în țări ca Spania, Italia sau Serbia, printre altele, când apar pe teren fotbaliști de culoare, care reprezintă acum cel puțin un sfert din totalul jucătorilor de elită din Anglia.

În schimb, rasismul apare în afara stadioanelor, în mijloacele de transport sau pe internet, pe Twitter sau Facebook acolo unde suporterii se cred protejați de anonimat.

Proliferarea telefoanelor de tip Smartphone se dovedește însă o armă redutabilă în combaterea acestui flagel care refuză să dispară din rândurile suporterilor de fotbal chiar și în Europa secolului al XXI-lea.