Primii responsabili sancţionaţi după accidentul de elicopter din judeţul Constanţa

smurd_33300300_47441400.png

Sursa foto : www.dcnews.ro

În dosarul privind accidentul de elicopter din judeţul Constanţa procurorii militari au început ieri urmărirea penală pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în guvern s-au împărţit deja câteva dintre responsabilităţi şi prefectul de Constanţa a fost demis. De asemenea, premierul a anunţat un audit extern la la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, deoarece procedurile şi persoanele cu atribuţii din instituţie, pentru care au fost asigurate fonduri, trebuie să fie mai bine pregătite, spune el.

Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care anchetează cauzele privind părbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, au extins aşadar urmărirea penală pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD au decedat în urma accidentului aviatic din 15 decembrie.

Între timp, şi Ministerul de Interne a prezentat azi în şedinţa de guvern primele concluzii ale accidentului. "Orice fel de vinovăţie sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată", a avertizat premierul Victor Ponta care de altfel l-a şi eliberat din funcţie pe prefectul de Constanţa Radu Volcinschi, care este și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. Aceasta după ce marţi ministrul de interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Viorel Jianu. De asemenea, guvernul a decis să solicite un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, a mai anunţat premierul Ponta.

După accident, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat că informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11. La bordul elicopterului se aflau medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.