Ucraina: Continuă protestele antiprezidenţiale

kiev.jpg

Sursa: Reuters

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni mărşăluiesc, duminică, în centrul Kievului, în pofida interdicţiei autorităţilor, relatează AFP, citată de Mediafax. Oamenii protestează din nou împotriva deciziei preşedintelui Viktor Janukovic de a nu semna actul de asociere cu UE. Opoziţia cere demisia acestuia.       Update 1: Manifestanţii au ocupat Piaţa Independenţei, de unde au fost înlăturaţi violent de scutieri sâmbătă dimineaţă. Poliţiştii au părăsit zona. Update 2: Cel puţin cinci poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi în urma unor confruntări între cele două tabere.

Update 2: "Cinci poliţişti au fost răniţi în aceste evenimente", dintre care unul de un buldozer adus în faţa clădirii de manifestanţi, a anunţat poliţia într-un comunicat citat de presă citat de Mediafax.

Maşina a avansat în mai multe rânduri înspre poliţişti, după care s-a oprit, potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului. Sute de tineri, majoritatea purtând cagule sau măşti medicale, participau la aceste incidente, aruncând cu pietre în forţele de ordine, potrivit acestui corespondent.

Update 1: În contextul tensiunilor de la Kiev, premierul ucrainean Mikola Azarov a dezvăluit, duminică, faptul că Viktor Ianukovici va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat. Această vizită va avea loc după cea prevăzută în China, săptămâna viitoare. La Moscova, Janukovic intenţionează să semneze "o foaie de parcurs pentru cooperarea bilaterală în vederea revenirii la relații economice și comerciale normale". Vizita nu a fost deocamdată confirmată de Kremlin.

După ce s-au reunit în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au îndreptat în coloană către centru, arborând drapele ucrainene şi europene şi scandând sloganuri ostile preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ei cer demisia şefului statului şi organizarea de alegeri anticipate.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean a condamnat utilizarea forţei împotriva manifestanţilor opoziţiei, adunaţi în centrul Kievului pentru a protesta împotriva conducerii ţării. Ulterior, zeci de persoane au fost rănite, după ce forţele de ordine au intervenit pentru răspândirea manifestanţilor.

Opoziţia continuă să solicite demisia lui Viktor Janukovic, considerat vinovat pentru îndepărtarea Ucrainei de pe drumul european.

În plus, sâmbătă, fostul lider al opoziţiei, Iulia Timoşenko, aflată în prezent în închisoare, a lansat un apel la organizarea de manifestaţii pentru înlăturarea de la putere a "dictaturii" preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP.