Eurostat : tinerii rămân primele victime ale şomajului

Un european din zece nu are loc de muncă...Datele Biroului European de Statistică arată că şomajul în Uniunea Europeană a stagnat la peste 10 procente, în timp ce în zona euro a scăzut la 12 procente, chiar dacă s-a menţinut aproape de maximul istoric in luna octombrie. Aşa se face că, în total, 26 milioane 654 de mii de europeni nu au un venit.

În octombrie, numărul şomerilor din zona euro a urcat cu 615.000, la peste 19 milioane, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut, ceea ce indică o degradare a situaţiei, chiar dacă luată în comparaţie cu lunile precedente ale acestui an ea s-a ameliorat. Cele mai reduse rate ale şomajului în octombrie au fost înregistrate în Austria, unde aceasta a fost de 4,8%, în Germania, cu 5,2% şi în Luxemburg cu 5,9%. Evident, cea mai ridicată rată a şomajului s-a înregistrat potrivit ultimelor date de la Eurostat tot în Grecia, unde aceasta se situa la 27,3% în octombrie şi în Spania, unde aceasta era evaluată la 26,7%. Cât despre România, aceasta s-a menţinut la mijlocul plutonului statelor membre, cu un şomaj de 7,3% în octombrie.

Situaţia devine mai gravă când adâncim puţin problema : rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani a ajuns în octombrie la 23,7% în Uniunea Europeană şi 24,4% în zona euro. O parte dintre promisiunile liderilor de la Bruxelles au fost totuşi ţinute şi numărul tinerilor şomeri a scăzut cu 29.000 în ultimele 12 luni, la 5 milioane 657 de mii. În zona euro însă a fost înregistrată o creştere de 15.000, până la aproape 4 milioane de şomeri, observă Eurostat. Din nou, cele mai reduse rate ale şomajului în rândul tinerilor au fost raportate în Germania, Austria şi Olanda. Tot din nou Grecia şi Spania stau foarte prost cu un şomaj în rândul tinerilor de 58, respectiv 57,8 la sută. Ele sunt urmate de Croaţia, unde 52 la sută dintre tineri sunt şomeri. Şi în Italia s-a atins un nivel record de 41,2% al şomajului în rândul tinerilor italieni, un record negativ desigur. Altfel, global, rata şomajului în Italia a rămas neschimbată în luna octombrie, la nivelul de 12,5% în rândul populaţiei active.

În fine, în cazul României, numărul şomerilor estimat pentru luna octombrie din anul curent este de 736.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Pentru persoanele adulte, peste 25 de ani, rata şomajului a fost estimată la 5,9% pentru luna octombrie. Aceste persoane reprezintă peste 74% din numărul total al şomerilor estimat.

La final vă reamintim pe scurt că şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă în ultima lună.