Oana Pellea la RFI: Decizia CC privind maidanezii este o ruşine!

Decizia Curţii Constituţionale privind eutanasierea câinilor fără stăpân este o ruşine. Declaraţia a fost făcută la RFI de actriţa Oana Pellea. Ea a semnat recent alături de trei sute de personalităţi o petiţie trimisă magistraţilor Curţii.

În opinia Oanei Pellea, "Curtea să-şi asume responsabilitatea până la capăt. Câinii nu sunt pe stradă din greşeala lor. Mi se părea de bun simţ ca greşeala să fie îndreptată, să se găsească o soluţie tot de partea umană. Niciodată o crimă nu a fost o soluţie. Niciodată în istoria umanităţii o crimă nu este egală cu o soluţie. Nu s-a vrut a se găsi o soluţie până în clipa de astăzi. Se invocă imposibilitatea de a se găsi o soluţie şi atunci apelăm la crimă. E o ruşine decizia Curţii Constituţionale de astăzi!".

Actriţa consideră că "este absolut o decizie politică. S-au câştigat bani până acum din nerezolvarea problemei câinilor comunitari. De acum încolo se vor câştiga bani din eutanasiere şi aşa o s-o tot ducem. Eu nu pot pune niciodată înaintea unei vieţi umane o viaţă de câine, dar cred că fiecare fiinţă de pe pământul ăsta care conţine viaţă are dreptul de a trăi (...). Atâta timp cât un popor nu ştie să-şi respecte animalele, ca să nu discutăm de oameni, are foarte multe de învăţat. Îmi e ruşine de decizia Curţii Constituţionale de astăzi!".

 

Care e soluţia la problema câinilor fără stăpân?

 

Oana Pellea crede că "soluţia cea mai bună trebuia să fie de acum hăt ani, pentru că toată lumea e vinovată. Şi ONG-urile sunt vinovate şi nepăsarea tuturor şi fiecare om care mai are un bunic sau un părinte la ţară şi putea să-l convingă în toţi aceşti 20 de ani să ia un câine sau pe-o vecină să nu arunce câinii, să nu-i lase pe câmp la mâna Domnului şi aşa mai departe. E o problemă de educaţie, e o problemă de civism".

Curtea Constituţională a stabilit miercuri că legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat că CC a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.

"Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă", a precizat Zegrean.

Legea prevede că maidanezii vor fi luaţi de pe străzi, duşi în adăposturile primăriilor, sterilizaţi şi apoi daţi spre adopţie. Dacă în termen de 14 zile nu-i revendică nimeni, vor fi eutanasiaţi.

 
Oana Pellea, intervievată de Cosmin Ruscior, despre decizia Curţii Constituţionale privind eutanasierea câinilor fără stăpân