Peste 15 mii de oameni au protestat împotriva exploatării de la Roşia Montană

mars.jpg

Foto: (c) Cristian Vasile

Peste 15 mii de oameni (potrivit estimărilor neoficiale ale jandarmilor) au protestat duminică seara la Bucureşti, în cea de-a 15-a zi consecutiv de proteste împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. Protestatarii au blocat tot centrul oraşului de la ora 19 până după miezul nopţii; au mărşăluit prin oraş vreme de peste 4 ore pe traseul Universitate-Unirii-Timpuri Noi- Mihai Bravu-Tineretului-Unirii-Universitate, cerând demisia Guvernului Ponta, retragerea legii Roşia Montană din Parlament şi interzicerea utilizării cianurii în minierit în România. Proteste au avut loc duminică seara în peste 29 de oraşe din ţară şi zeci de oraşe din străinătate. 

Premierul s-a aflat la Roşia Montana, pentru a discuta cu cei aprox. 20 de mineri blocaţi de câteva zile în subteran, care cer locuri de muncă. 

Ora 00.15: În Piaţă sunt încă mii de oameni, dar cei mai mulţi se retrag. 

Ora 23.20: Piaţa Universităţii este plină. Peste 15 mii de persoane au participat la protest, potrivit estimărilor neoficiale ale jandarmilor. Oamenii se aşează pe joc şi continuă scandările. Unii protestatari încep să se retragă, în vreme ce grupuri noi se alătură protestului. 

Ora: 22.30: Primii protestari care au ajuns înapoi în Universitate ocupă simbolic rondul din centrul intersecţiei. Circulaţia este blocată din toate sensurile. 

Ora 21.00 : Oamenii flutură steaguri la balcoane, în aplauzele protestatarilor. Scandări: "Haideți cu noi!" și "România, trezește-te", "Dacă-ţi pasă, ieşi din casă!". Grupuri mici de oameni ies din blocuri şi se alătură protestului.

Ora 20.35:  Pe strada Nerva Traian, spre Tineretului. Multimea scandează "Dacă va pasă, ieșiți din casă". Par să fie mai puțini jandarmi decât duminică trecută, deşi numărul participanţilor e mai mare. Foarte mulţi tineri cu copii mici, dar şi oameni în vârstă. Cele mai întâlnite pancarte: "NU în numele meu!", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Nu corporaţia face legislaţia", "Uniţi, salvăm"

Ora 20.00 : Mulţimea a umplut Piaţa Unirii. Circulaţia este blocată pe ambele sensuri. Jandarmii spun, neoficial, că la proteste participă peste 10 mii de persoane.

Ora 19.30: Protestatarii se apropie de Piaţa Unirii, în timp ce coada coloanei e încă la Piaţa Universităţii. Circulaţia e blocată pe un sens. Lumea scandează "Uniţi, salvăm, Roşia Montană". Maşinile de pe celalalt sens, claxonează în ritmul scandărilor. 

Ora 19.10: În Piaţă se remarcă şi  un grup de bârladeni care scandează împotriva exploatării gazelor de şist. Eugen David încheie discursul : “Dacă tot v-am făcut proprietari, să facem un jurământ : Jurăm, jurăm, Roşia apărăm”. Scandarea e preluată de protestatari. Câteva mii de persoane pornesc în marş spre Piaţa Unirii.

Ora 18.50: Peste 2 mii de oameni la Fântâni. Eugen David se adresează mulţimii : „Vreau să le răspund celor care se întreabă cum se adună aşa mulţi oameni la protest. Există un singur lider: strada. Şi o singură cauză: Roşia Montană. Eu am rezistat 14 ani şi mai rezist. Să nu vă fie greu câteva luni nici vouă. Vor trage de timp, dar rezistăm. Pentru că tot sunt acuzat de afaceri imobiliare, anunţ acum încă una: cedez 2 ha de teren la Roşia Montană oamenilor care sunt acum, aici, în piaţă. Ca să aveţi ce apăra! Şi ca să fie clar: cerem demisia Guvernului Ponta!” Mulţimea scandează : „Rezistenţă” şi  „Demisia”.

Ora 18.15: În Piaţa Universităţii se împart pliante cu numerele de telefon ale deputaţilor şi senatorilor, alături de îndemnul : „Ştim că parlamentarii noştri sunt, de obicei, înceţi şi corupţi. Haideţi să-i ajutăm, să le spunem exact ce vrem de la ei ! Fă –te auzit ! Trimite un sms cât mai multor senatori şi deputaţi care ar trebui să te reprezinte. Salvează Roşia Montană ".

Ora 18.00: În Piaţa Universităţii se află un grup de roşieni, alături de Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior. Grupuri de oameni continuă să vină. 

Ora 17.45: Peste o mie de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii, la Fântână. Se scandează "Unitate" şi "Demisia", alături de cel mai folosit slogan al protestelor din ultimele două săptămâni: "Uniţi, slavăm, Roşia Montană". Oamenii ţin ritmul cu pet-uri cu monede, dar şi tobe sau alte instrumente de percuţie. 

Proteste pro RMGC la Roşia 

Pe de altă parte, aproape două mii de persoane din ţară au ajuns, duminică după-amiază, la Roşia Montană, judeţul Alba, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu minerii care protestează, de câteva zile în subteran.

Întrebat cine sunt oamenii care au ajuns la Roşia, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, a răspuns că sunt "comunităţile miniere în care este nevoie de locuri de muncă".

Şi premierul Victor Ponta a ajuns, duminică seară, la Roşia Montană, pentru a discuta cu minerii care s-au blocat de miercuri în galeria Cătălina - Monuleşti, declară prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer.

Întrebat dacă speră să îi convingă pe minerii blocaţi în subteran să renunţe la protest, Ponta a răspuns: "Sper că da, de aia am venit aici. Trebuie să ajungă la nevestele şi copiii lor, că mâine începe şcoala".

Un număr de 22 de mineri aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană se află în a cincea zi de proteste, ceilalţi 11 în a treia zi, ei declarându-se şi duminică decişi să nu renunţe până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

După o oră de discuţii cu premierul în subteran, minerii au renunţat la protest şi au ieşit, împreună cu Victor Ponta.