New York Times: Anulaţi Prohibiţia, din nou. Legalizaţi marijuana!

marijuana.jpg

New York Times pledează pentru legalizarea marijuanei

New York Times cere, pe prima pagină, legalizarea marijuanei pe tot cuprinsul Statelor Unite. Există articole de fond şi editoriale prin care celebrul cotidian încearcă să ducă dezbaterea mai departe. New York Times compară penalizarea consumului şi a cultivării de marijuana cu derapajele din epoca Prohibiţiei (1920-1933), când guvernul american interzisese vânzarea de alcool.

 

Ziarul american precizează că a ajuns la concluzia că marijuana trebuie legalizată pe întreg teritoriul american în urma nenumăratelor discuţii din cadrul redacţiei cu personalităţi, experţi, jurnalişti, comentatori. Publicaţia continuă să se opună vânzării de iarbă (cum e ea numită popular) către minori, adică cei care au mai puţin de 21 de ani, conform legii din Statele Unite. Argumentul-forte este că dependenţa de canabis reprezintă o problemă relativ minoră faţă de cea de alcool sau tutun.

„Statele Unite au avut nevoie de 13 ani ca să-şi vină în simţiri şi să pună capăt Prohibiţiei. 13 ani în care oamenii au continuat să bea, efectul fiind că cetăţenii cu frică de lege au devenit infractori, iar sindicatele crimei au apărut şi au prosperat. Acum mai bine de 40 de ani, Congresul a adoptat interdicţia actuală a marijaunei, aducând un mare prejudiciu societăţii. Guvernul federal ar treebui să dezincrimineze canabisul. Consumul moderat nu pare să prezinte riscuri pentru adulţii sănătoşi.

Cifre în sprijinul acestei pledoarii

 

E vorba în primul rând de  costurile penalizării consumului pentru societatea americană. Ele sunt „imense şi disproporţionate”. Potrivit statisticilor FBI citate, au existat 658.000 de arestări pentru deţinere de marijuana, aşadar cu mult mai multe decât pentru deţinere de cocaină, heroină şi derivatele lor.  Apoi, ar fi şi un alt cost: incriminarea are un rezultat rasist, lovind într-o manieră disproporţionată populaţia de culoare.

 

„O antichitate pe post de lege”

 

În 1970, la apogeul războiului contra criminalităţii, preşedintele Richard Nixon a cerut Congresului să adopte Legea pentru controlul substanţelor ca să poată lupta eficient contra abuzului de droguri. În timpul dezbaterii, senatorul Thomas Dodd din Connecticut a ridicat un pachet învelit în hârtie verde-deschis, care, spunea el, conţinea marijuana în valoare de 3.000 de dolari. Substanţa, mai pleda senatorul, a cauzat halucinaţii ucigaşe unui sergent american în Vietnam, care ar fi lansat din acest motiv un atac asupra propriilor trupe. Câteva minute mai târziu, senatorii votau legea în unanimitate.

Legea, încă în vigoare, e antică. E atât de veche, încât şi numele substanţei e scris greşit: „marihuana”. Dar nu doar atât. Marijuana e listată ca drog de categorie I, alături de droguri extrem de periculoase precum heroina, LSD sau bufotenina, substanţă care poate produce infarct. Şi, culmea, cocaina şi metamfetamina sunt cu o treaptă mai jos pe scara riscului!

Acesta e documentul pentru care posesia de cannabis e considerată şi acum ilegală de către guvernul Statelor Unite. A o schimba nici măcar nu necesită o nouă lege din partea Congresului. Procurorul general sau secretarul pentru Sănătate ar putea să ridice interdicţia, deşi legea ar trebui totuşi schimbată ca o asigurare că o administraţie viitoare nu va reimpune interdicţia. Iar ridicarea interdicţiei ar permite fiecărui stat american să decidă dacă să permită utilizarea marijuanei şi sub ce condiţii. Deja, două treimi dintre state au şi început să facă asta, liberalizându-şi legea în ciuda interdicţiei federale.

„Lăsaţi fiecare stat să decidă!”

NYT mai cere, într-un alt articol, ca fiecare stat să fie lăsat să decidă în privinţa consumului. Din 2012, au fost deschise totuşi destul de multe coffee-shopuri unde vânzarea de iarbă e în plină ascensiune. Mai există şi alte veşti, dacă ne referim la state. Peste 20 de state, printre care Florida şi statul New York au autorizat vânzarea de produse pe bază de canabis.

Există diferenţe. 18 state americane plus Districtul Columbia au decriminalizat marijuana, asta însemnând că posesia de mici cantităţi e tratată precum o amendă din trafic sau ignorată. Alte două state, Colorado şi Washignton, au mers chiar mai departe şi au legalizat substanţa pentru uz recreaţional. Alte două - Alaska şi Oregon - vor decide anul viitor dacă să facă acelaşi lucru.

Consumul de marijuana nu e un drept fundamental care să fie impus statelor de guvernul federal, aşa cum se întâmplă cu dreptul de avort, asigurările de sănătate sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. E o alegere care ar trebui să le fie permisă statelor în funcţie de cultura şi valorile lor. De asta, nici nu e de mirare că printre cei care au adoptat primii dezincriminarea au fost state liberale precum Colorado sau Washington. Şi, odată ce s-ar ridica interdicţia la nivel federal, s-ar îndepărta temerile prividn dezbaterea şi decizia pe plan local. Pentru că acum există o confuzie chiar şi în statele care permit cultivarea şi consumul. Ele sunt bine reglementate pe plan local, dar cultivatorii riscă amenzi şi chiar închisoarea pe plan federal.

Oricum, la nivel al percepţiei publice, lucrurile se schimbă, poate nu la fel de rapid cum şi-ar dori unii, dar se schimbă. Rămâne ca legea să ţină pasul.