Vălul islamic, interzis în universităţile franceze?

val-islamic.jpg

Dispută privind vălul islamic în universităţile franceze

Un raport oficial francez care propune interzicerea vălului islamic în universităţile franceze provoacă polemică în Franţa. Ziarul Le Monde care publică în exclusivitate extrase din acest raport vorbeste despre un text "alarmist", care constată că în instituţiile de învăţământ superior există numeroase încălcări ale principiului laicităţii. Raportul care propune interzicerea oricărui semn religios în universităţi vizează înainte de toate studentele musulmane.

Raportul care propune interzicerea vălului islamic în universităţile franceze a fost redactat de Înaltul Consiliu al Integrării. Din aprilie, prerogativele acestui organ consultativ au fost preluate de Observatorul Laicităţii. Precizarea este esenţială şi vom vedea îndată de ce.

Pentru moment, să vedem ce scrie raportul. "În contextul numeroaselor scandaluri survenite în toate sectoarele vietii universitare", textul conţine 12 propuneri. Printre ele, un amendament care să interzică "în sălile de curs, în laboratoare şi în orice alt loc în care se predă, semnele şi ţinutele care demonstrează de o manieră ostentativă o apartenenţă religioasă". "Ideea de bază este de fapt de a interzice studentelor musulmane să poarte vălul islamic în timpul orelor de curs", scrie Le Monde. Ziarul care publică largi extrase din raport e de părere că această propunere riscă să provoace o nouă polemică, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât în dezbatere se află deja oportunitatea de a interzice semnele religioase şi mai ales vălul islamic în alte sfere ale societăţii franceze.

Ca să-şi justifice propunerea, raportorii citează legea Savary în vigoare din 1984, care precizează că libertatea de expresie acordată cursanţilor din învăţământul superior "nu trebuie să atenteze la activităţile de predare şi nici la ordinea publică". De partea sa, mai scriu raportorii, codul educaţiei precizează că "serviciul public din învăţământul superior este laic şi independent de orice influenţă politică, economică, religioasă sau ideologică".

Înaltul Consiliu al Integrării recunoaşte că nu toate instituţiile de învăţământ superior din Franţa sunt confruntate cu aceste probleme. Unele au găsit de exemplu soluţii concrete pentru a aplana chestiunile legate de revendicările identitare şi comunitare ale unor grupuri.

Reamintim că o lege din 2004 interzice purtarea unor însemne religioase ostentative în şcolile din Franţa deci şi vălul islamic, dar nu se referă şi la universităţi. Din 2011, în spaţiul public din Hexagon, adică şi pe stradă, este interzis vălul islamic integral, adică niqabul, dar nu şi vălul clasic, care acoperă doar părul.

Preşedintele Observatorului Laicităţii, Jean-Louis Bianco, s-a declarat "nedumerit" de acest raport, care a fost elaborat de o instituţie care nu mai există. "Chestiunea vălului islamic în învăţământul superior nu figurează în acest stadiu în planurile de lucru ale Observatorului laicităţii", mai spune el. Cu alte cuvinte, raportul citat de Le Monde nu mai este de actualitate. Preşedintele Obseravtorului de combatere a islamofobiei reaminteşte de partea sa că universitatea din Lille a încercat la sfârşitul anilor 90 să interzică vălul islamic studentelor sale, dar decizia fusese dezavuată de Consiliul de stat. Legea privind libertatea de expresie "recunoaşte studenţilor dreptul de a-şi exprima convingerile religioase în interiorul instituţiilor, dar le interzice presiunile asupra celorlalţi membri ai comunităţii, pentru a acţiona de o manieră similară", mai spune responsabilul musulman.