Eutanasierea maidanezilor, respinsă de instanţă

Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân. E vorba de actul normativ promulgat anul trecut, după ce un copil a fost ucis de câini, şi care permitea eutanasierea animalelor fără stăpân.

 Asociaţia pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN cheamă Guvernul la dialog pentru realizarea unei strategii pe termen lung.

Curtea de Apel București a pronunțat decizia în favoarea organizației internaționale VIER PFOTEN suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân. Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime. Efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare și, drept consecință, nu mai există un cadrul legal pentru capturarea și uciderea câinilor fără stăpân. Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten spune la RFI că speră ca autorităţile să nu facă recurs şi să accepte invitaţia la un dialog pe această temă.

 

Legea uciderii maidanezilor a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a unui tragic incident în care un copil și-a pierdut viața după ce a fost atacat de câini. Normele de aplicare au fost emise în decembrie 2013, iar uciderile au început în lunile ce au urmat. În ianuarie 2014, Vier Pfoten a început să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea. Un exemplu e delegarea activităţii de capturare a câinilor către firme private.

 

De cealaltă parte, Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primăriei, anunţă că autorităţile susţin în continuare legea şi că vor face recurs la decizia Curţii de Apel.

 

Zilele trecute, ASPA a anunţat că va plăti aproximativ 270.000 de lei pentru servicii de curăţenie şi administrare pentru câinii aflaţi în bazele municipalităţii, după ce Penitenciarul Bucureşti Rahova a câştigat licitaţia pentru aceste servicii.