Patronul Orange, arestat preventiv la Paris

patronul-orange-arestat-preventiv-paris.jpg

Şeful Orange, Stéphane Richard (Foto: AFP/Eric Piermont)

Stéphane Richard, patronul operatorului de telefonie Orange şi fost director de cabinet al lui Christine Lagarde pe vremea când aceasta era ministrul Economiei, a fost încarcerat preventiv luni la Paris. Numele lui Richard este evocat în controversatul arbitraj în afacerea Bernard Tapie-Crédit Lyonnais, arbitraj în urma căruia omul de afaceri a primit o despăgubire record de mai multe sute de milioane de euro de la Ministerul Economiei, când s-a decis, în 2008, arbitrajul în favoarea lui Bernard Tapie.

Omul de afaceri, în conflict cu banca Crédit Lyonnais, obţinuse atunci circa 400 de milioane de euro indemnizaţii, un record.

Justiţia caută să stabilească dacă acest arbitraj a fost sau nu pătat de nereguli şi pentru aceasta caută să înţeleagă cum s-au desemnat atunci arbitrii contenciosului. Până acum, trei judecători ai tribunalului arbitral au fost deja inculpaţi în această afacere sub acuzaţia de "înşelătorie în bandă organizată".

Christine Lagarde, actualmente directoarea Fondului Monetar Internaţional, era în acea epocă ministrul francez al Economiei. Şi ea a fost audiată recent în acest scandal Tapie-Crédit Lyonnais şi pusă sub un statut special prevăzut de dreptul francez, ceva între cel de martor şi cel de inculpat.

Stéphane Richard, audiat şi încarcerat preventiv luni a fost în trecut şeful de cabinet al doamnei Lagarde la minister. El a fost îndelung interogat acum despre rolul ex-ministrului Economiei în acest dosar, dar şi despre eventuala implicare a Palatului Elysée, condus atunci de conservatorul Nicolas Sarkozy.