Două persoane din trei îşi ascund orientarea sexuală de teama agresiunilor

Un sfert dintre homosexualii din UE au fost victime ale unor violenţe sau agresiuni în cursul ultimilor cinci ani, iar două treimi nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public. Sunt datele publicate de Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Homofobiei.

Gradul de homofobie rămâne ridicat în blocul comunitar. "Frica, izolarea şi discriminarea sunt fenomene curente" în cadrul comunităţii gay din Europa, afirmă directorul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, care cere promovarea şi protejarea drepturilor comunităţii LGBT.

Datele arată că aproape două treimi dintre lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii care trăiesc în UE nu îndrăznesc să îşi ţină partenerul de mână în public.

Aproape 30% dintre cei 93 de mii de participanţi la acest studiu au fost victime ale unor violenţe sau agresiuni în cursul ultimilor cinci ani. Dintre ei, 30% din cei aproximativ şapte mii de transsexuali chestionaţi au declarat că au fost agresaţi fizic sau ameninţaţi cu violenţe de mai mult de trei ori în ultimele 12 luni.

Discriminările încep adesea încă de la şcoală. Două persoane din trei şi-au ascuns orientarea sexuală şi au fost ţinta unor comentarii sau compoertamente negative.

În Olanda, prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, în 2001, aproximativ 20% dintre participanţii la anchetă au declarat că au fost discriminaţi în privinţa accesului la servicii ca îngrijiri, de căutare a unui apartament, ieşiri, cluburi de sport sau bancare. Victimele se adresează rareori Poliţiei.

Irina Nita, coordonator programe Accept, intervievata de Anca Nastase