Riscurile de atentate obligă mişcarea Pegida să-şi anuleze manifestaţia

Miscarea germană anti-islam Pegida a fost constrânsă să-şi anuleze manifestaţia săptămânală prevăzută luni seara la Dresda în estul ţării. Într-un context de tensiuni şi de ameninţări jihadiste în toată Europa, poliţia germană a interzis orice manifestaţie publică.

Germania - ca şi alte ţări europene - se teme de noi atentate teroriste după cele care au îndoliat Parisul acum zece zile. La această teamă s-a adăugat şi o presupusă ameninţare cu moartea la adresa unuia dintre organizatorii manifestaţiiilor Pegida.

« Din păcate suntem constrânşi din motive de securitate să ne anulăm această a 13-a adunare » se poate citi pe pagina Facebook a mişcării Pegida. Potrivit ziarului Bild, ţinta ameninţărilor ar fi Lutz Bachmann, un est-german, lider al mişcării Pegida. De partea ei, poliţia germană afirmă că deţine elemente privind o amenintare concretă la adresa manifestaţiei de astăzi seară. Pegida a denunţat deîndată ameninţările teroriste estimând că ele sunt « un grav atac la libertatea de opinie şi de a manifesta ».

Reamintim că Pegida – prescurtatea de la Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului – este o mişcare considerată drept xenofobă ce se opune musulmanilor şi străinilor care refuză să se integreze în societatea occidentalà. Tintele ei sunt deci islamul, străini dar şi mass-media, elite politice şi multiculturalismul care, toate, ar « dilua » cultura creştină şi în particular pe cea germană. Pe reţelele de socializare şi în particular pe Twitter islamiştii descriu miscarea Pegida ca pe « un duşman al islamului ».