Acțiune antiteroristă la Berlin

Aproximativ zece percheziţii vizând ”mişcarea islamistă” au fost efectuate vineri dimineaţă la Berlin, iar două persoane au fost arestate, anunţă surse judiciare şi din poliţie. Operaţiunea a fost efectuată, fără incidente, de către ”250 de funcţionari de poliţie, inclusiv trei comandouri de intervenţie specială”.

Au fost făcute ”percheziţii în 11 locuri ale mişcării islamiste berlineze” şi au fost arestate două persoane de naţionalitate turcă, anunţă poliţia, precizând că nu deţine indicii care să-i permită să afime că persoanele vizate pregăteau ”atentate în Germania”.

Prima persoană arestată este suspectată că ar conduce ”o grupare de islamişti extremişti din care fac parte cetăţeni turci sau ruşi de origine cecenă sau daghestaneză”. Autorităţile apreciază că această grupare intenţiona să comită o ”acţiune violentă gravă în Siria”. Alt cetăţean turc, care se ocupa de finanţele grupării, a fost de asemenea arestat.

În total, gruparea era alcătuită din cinci persoane şi era localizată în centrul capitalei germane. Ceilalţi trei membri nu au fost arestaţi, acuzaţiile la adresa lor fiind insuficiente în acest sens, potrivit parchetului Berlinului.

”Nu există indicii care să arate că gruparea pregătea atentate în Germania”, precizează poliţia.

Cancelarul german Angela Merkel a promis joi să combată ideologii terorismului ”cu toate mijloacele statului de drept”, aducând un omagiu, în faţa deputaţilor, în Bundestag, victimelor atentatelor comise săptămâna trecută în Franţa în numele jihadismului.

”Cei care pronunţă cuvintele urii, care comit acţiuni violente în numele islamului, complicii lor şi ideologii terorismului internaţional vor fi combătuţi cu rigoare, prin utilizarea tuturor mijloacelor aflate la dispoziţia statului de drept”, a promis Merkel într-un discurs susţinut în Camera inferioară a Parlamentului german, după păstrarea unui moment de reculegere.

Berlinul apreciază la 550 numărul germanilor plecaţi să lupte în rândul organizaţiei teroriste Statul Islamic în Siria şi în Irak.

”Înţeleg îngrijorările manifestanţilor antiislam” - Merkel

Cancelarul german Angela Merkel afirmă, într-un interviu publicat vineri, că înţelege îngrijorările miilor de persoane care manifestează în fiecare luni pentru a cere o politică mai restrictivă în domeniul imigraţiei, de teama unei islamizări a ţării.

”Înţeleg numeroasele probleme care îngrijorează mulţi oameni, ca problemele de netăgăduit pe care le ridică imigraţia, chiar dacă ea constituie un câştig şi o necesitate pentru ţara noastră”, a declarat cancelarul pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ea a adăugat că înţelege şi că cetăţenii îşi fac griji din cauza ”infracţionalităţii în marile oraşe şi anumite regiuni de frontieră” ale Germaniei.

Cu toate acestea, Angela Merkel i-a invitat din nou pe germani să nu participe la manifestaţiile antiislam de lunea, organizate, în opinia sa, de către persoane care au ”alte obiective”. Sufletele lor sunt prea adesea pline de ”prejudecăţi” şi de ”ură”, a declarat Merkel în alocuţiunea de Anul Nou, cuvinte pe care le-a repetat în interviu.

Mişcarea antiislam Pegida (Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului) se mobilizează în fiecare luni, la Dresda (în estul germaniei), începând din octombrie, împotriva religiei musulmane şi solicitanţilor de azil. Mobilizarea este în plină ascensiune, numărul participanţilor crescând de la 500 de la prima defilare, pe 20 octombrie, la 10.000 la începutul lui decembrie şi la 25.000 lunea trecută.

Susţinătorii unei Germanii deschise şi tolerante sunt însă tot mai numeroşi şi ies în stradă pentru a critica Pegida. În toată ţara, luni au defilat peste 100.000 de persoane.

Cancelarul Merkel nu a constatat ”nicio islamizare a Germaniei”, apreciind că îngrijorările concetăţenilor săi ar putea să fie alimentate de ignoranţa lor faţă de religia musulmană. ”Ştim puţine despre islam”, a declarat ea, invitându-i totodată pe creştinii germani să-şi ”aprofundeze cunoştinţele despre propria religie”.

Observatori ai vieţii politice germane şi reprezentanţi ai partidului său, Uniunea Creştin-Democrată, sunt îngrijoraţi de un discurs cu accente prea de centru al cancelarului, în special pe tema imigraţiei, care ar fi în avantajul noului partid anti-euro AfD, care se plasează foarte la dreapta în această tematică.