Ştefan Popa Popa's, după atacul de la Charlie Hebdo: A rămas un gol imens în peisajul caricaturii mondiale

Caricaturistul român Ştefan Popa Popa's se declară şocat de atacul terorist de miercuri de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris. El vorbeşte la RFI despre o "crimă odioasă" şi spune că "pe caricaturişti nu poate să-i sperie nimeni".

Ştefan Popa Popa's: Sunt şocat, pentru că pur şi simplu o crimă s-a produs asupra umanităţii, în definitiv, pentru că doi dintre ei, după părerea mea, erau unii dintre cei mai importanţi caricaturişti nu numai ai Franţei, ci ai lumii, Cabu şi Wolinski şi cred că s-a ajuns prea departe. Este incalificabil ceea ce s-a petrecut. Este o crimă odioasă. Asemenea lucruri nu trebuie să se mai întâmple.

 

Rep.: Credeţi că astfel de atacuri teroriste îi vor determina pe caricaturişti să nu mai publice caricaturi despre Islam?

Ş.P.P.: Nu! Ar trebui să facem o mică precizare în privinţa asta: orice caricaturist are şapte ani de-acasă, are o anumită educaţie, un grad de cultură şi eu zic că până unde este bun simţ se poate lucra şi se poate desfăşura ca artist, în definitiv. În momentul când caricatura devine nu o bucurie, ci devine un chin, eu zic că s-a depăşit un anumit prag şi trebuie făcut cu foarte mare pricepere. Cei de la această revistă nu au făcut caricaturi exagerate vizavi de Islam. Poate, ştiu eu, redactorul-şef să fi făcut puţin vizavi de a deranja aceşti extremişti, pentru că lumea arabă şi lumea normală gândeşte cu totul şi cu totul altfel. Eu zic că se vor intensifica, întrucât caricaturiştii sunt o familie (...). Pe caricaturişti nu poate să-i sperie nimeni.

 

Rep.: Care este limita caricaturii până la urmă?

Ş.P.P.: Limita caricaturii şi a artei nu poate fi măsurată cu metrul, ci pur şi simplu în funcţie de gradul de cultură, de cei şapte ani de-acasă există o limită în care poţi să bucuri pe cei din jur, nu poţi să faci orice şi oricum şi oriunde şi oricât, trebuie să ai o decenţă şi o limită, fără să deranjezi mai ales acel aspect spiritual al unei civilizaţii (...). A rămas un gol foarte mare. Erau doi caricaturişti, care după părerea mea erau zei, Cabu şi Wolinski. A rămas un gol imens în peisajul caricaturii mondiale acum.

Ştefan Popa Popa's, intervievat de Cosmin Ruscior, despre atacul de la Paris