CEDO a condamnat Republica Moldova în dosarul 7 aprilie

cedo-condamnat-republica-moldova-dosarul-7-aprilie.jpg

Proteste la Chişinău (Foto: AFP)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză unui tânăr de 19 ani din Republica Moldova, bătut în noaptea de 7 aprilie 2009 de poliţişti, pentru că ar fi participat la dezordini în masă în timpul protestelor.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Tânărul Vitalie Iurcu susţine că în seara zilei de 7 aprilie, în timp ce se întorcea spre casă din centrul Capitalei, mai multe persoane cu cagule pe față l-au bătut și l-au forțat să meargă la Comisariatul de Poliție din sectorul Buiucani. Ajuns aici împreună cu alți tineri, el a fost maltratat și forţat să îngenuncheze cu mâinile după cap, timp de trei ore, într-un subsol.

Pe 19 iunie 2009, Iurcu a depus o plângere la Procuratura Generală, invocând relele tratamente din 7 aprilie. Procuratura a respins însă cererea reclamantului ca fiind nefondată. Tânărul moldovean a atacat decizia procurorului la judecătoria Buiucani, care pe 3 decembrie a casat decizia acestuia.

Ulterior, Vitalie Iurcu s-a plâns Curții de la Strasbourg că în Republica Moldova nu a existat o anchetă eficientă, instanțele de judecată naționale refuzând să-i facă dreptate.

CEDO a constatat în unanimitate violarea articolului 3, care prevede interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant. Înalta instanță a obligat autoritățile de la Chișinău să-i plătească tânărului despăgubiri de peste 13 mii de euro, deși avocatul lui Iurcu ceruse aproape 120 de mii de euro.

Anul tecut, Republica Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO legat de evenimentele din aprilie 2009. Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole a precizat pentru RFI că în prezent alte trei dosare sunt pe rol la Curtea de la Strasbourg, iar în alte cinci cazuri, tinerii maltratați au renununțat la plângeri, după ce autorităţile le-au acordat despăgubiri de 15 mii de euro.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre condamnarea Republicii Moldova de către CEDO