Patru ani de la protestele violente de la Chişinău

patru-ani-protestele-violente-chisinau.jpg

Chişinăul comemorează protestele din 7 aprilie 2009 (Foto: RFI).

Sute de oameni au ieşit duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi au aprins lumânări la un miting de doliu, marcând astfel patru ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009. Tineri liberali, dar şi mulţi dintre cei care au participat la protestele de acum patru ani au înălţat lampioane "în semn de recunoştinţă pentru cei care au ieşit pe 7 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale".

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

"Libertate"-asta scandau mii de tineri, adunaţi acum patru ani în centrul Capitalei, fiind nemulţumiţi că Partidul Comuniştilor a falsificat rezultatele alegerilor parlamentare. Protestul pașnic a degenerat în violențe, fiind distruse principalele clădiri ale statului, Parlamentului și Președinția. În mulțime au fost infiltrați mai mulți provocatori.

Au trecut patru ani și adevărul despre evenimentele din aprilie 2009 nu se cunoaște. Partidul Comuniștilor, aflat atunci la guvernare acuza Opoziția, calificând protestele ca fiind o tentativă de lovitură de stat. Actuala conducere declară însă că protestul tinerilor a fost unul spontan, iar cei care au fost interesaţi ca acţiunile paşnice să fie deturnate au fost chiar comuniştii.

La următoarea ședință a Parlamentului, reprezentanții Procuraturii Generale, ai Ministerului de Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate urmează să prezinte rapoarte privind investigarea evenimentelor din aprilie 2009.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, sute de tineri au fost reținuți de forțele de ordine și duși în comisariatele de Poliție, unde au fost maltratați. Tot atunci a murit și tânărul Valeriu Boboc, bătut crunt de polițiști chiar în Piața Marii Adunări Naționale.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre comemorarea protestelor din 7 aprilie 2009