Cine este Francisc I?

popefrancis-breaking.jpg

Cine este Francisc I?

Noul Suveran Pontif, Francisc I, are 76 de ani şi s-a născut în Argentina, într-o familie de italieni. El face parte din ordinul iezuit, fiind ales în premieră papă un reprezentant al acestui ordin. Francisc I este de altfel şi primul papă de origine sud-americană.

Noul Suveran Pontif s-a făcut remarcat prin poziţii teologice conservatoare, condamnând avortul, eutanasia, homosexualitatea şi pledând pentru justiţie socială.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936. După ce a studiat la seminarul teologic catolic din oraşul Villa Devoto, Bergoglio a intrat în Societatea Iezuită în martie 1958. A obţinut diploma de licenţă în Filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel, apoi a predat Literatură şi Psihologie la Colegiul "Inmaculada" din Santa Fe şi la Colegiul "Salvador" din Buenos Aires.

A fost hirotonit preot în decembrie 1969, după care a absolvit Facultatea de Filosofie şi Teologie din San Miguel.

În 1998, a fost numit Arhiepiscop de Buenos Aires, devenind cardinal în 2001.

Din punctul de vedere al gândirii teologice, Bergoglio este considerat apropiat de organizaţia conservatoare laică Comuniune şi Eliberare, o mişcare afiliată Bisericii Romano-Catolice.

Cardinalul Bergoglio a avut poziţii împotriva avortului şi eutanasiei, condamnând homosexualitatea, conform canoanelor apostolice, deşi afirmă că persoanele homosexuale trebuie respectate ca toţi ceilalţi. Bergoglio s-a opus însă legalizării căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex în Argentina.

Din punctul de vedere al gândirii sociale a Bisericii, Bergoglio pledează pentru ajutarea săracilor şi evidenţiază importanţa justiţiei sociale.

De altfel, el este cunsocut în ţara natală ca ducând o viaţă foarte simplă, folosind transportul public.