Rezidenţii clujeni, în stradă

Aproximativ 150 de medici rezidenți din Cluj au protestat, joi, 6 martie, în fața Prefecturii. Medicii spun că este mai mult un semnal de alarmă, decât un protest, față de condițiile în care trebuie să își desfășoare activitatea. Ei cer, printre altele, plata orelor suplimentare, să primească mâncare atunci când sunt de gardă, dar și cursuri de specializare gratuite

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean

Cu pancarte în mâini și măști chirurgicale pe față, medicii rezidenți din Cluj au pichetat mai bine de o oră Prefectura. Ei au dorit să-și exprime, astfel, nemulțumirea față de condițiile în care muncesc și învață. Paul Turcoman, rezident în anul IV, la specializarea cardiologie a sintetizat plângerile colegilor săi.  El a mai precizat că cei mai mulți medici rezidenți clujeni și-au primit bursele restante și că nu acesta a fost motivul principal al ieșirii lor în stradă.

"Ne-am adunat aici nu ca să facem un protest propriu-zis, ci ne-am adunat să tragem un semnal de alarmă. Multă lume știe problemele noastre, iar acestea se reflectă în faptul că mii de rezidenți pleacă din România. Nu ne plângem că lucrăm mult, însă partea de ore suplimentare am vrea să fie remunerată. Este un drept al nostru și este un strigăt de ajutor. Sunt linii de gardă la care nu li se dă mâncare ", a declarat presei Paul Turcoman.

Alte probleme de sistem de care s-au plâns rezidenții clujeni sunt legate de faptul că trebuie să își plătească singuri cursurile de specializare ale căror prețuri variază între 300 și 1500 de lei. În aceste condiții nu este de mirare că tot mai mulți dintre absolvenții de medicină din România pleacă din țară. Medicul rezident Laura Mada spune care sunt țările predilecte în care au plecat colegii săi de generație.

“Belgia, Franța, Germania foarte mulți, Irlanda, Marea Britanie. Bineînțeles că mă gândesc să plec și eu, dar m-am gândit mai înainte să încerc să fac ceva aici, să nu îmi pară rău că am plecat”, a spus Laura Mada, rezident în anul VI, pe cardiologie.

Un alt medic, Florica Potroviță, spune că politicienii sunt de vină pentru disfuncționalitățile sistemului sanitar din România.

“Politicienilor nu le pasă de pacienți. Ar vrea să murim. Parcă ne conduc dușmanii poporului. Eu sunt medic, nu sunt criminal cu diplomă. Eu, ca sa practic medicina, onest, și să veghez viața pacienților mei și să-mi dau viața pentru ei va trebui să plec dincolo. Dar eu doresc să rămân aici. De ce să plec departe de părinți mei și de poporul meu?”

O statistică recentă citată de Digi 24 arată că peste 3.000 medici au plecat din Romania în 2013, ceea ce înseamna aproximativ 10% din personalul medical. Potrivit aceleiași surse, în ultimii sase ani, aproape 14.000 de medici au părăsit România din cauza salariilor mici.

 
Reportaj realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean