Miercuri, din nou vreme extremă în România

Jumătate din România se pregătește pentru un nou episod de vreme extremă, cu viscol, ninsori puternice și ger. Miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul României vor fi sub avertizare cod portocaliu de viscol. Meteorologii încă evaluează situația și ar putea lansa un nou cod roșu.

Avertizarea cod portocaliu e valabilă tot pentru zona care a fost puternic lovită de viscol în ultimele zile. E vorba de Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa. Alături de acestea, sunt vizate și Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Potrivit avertizării cod portocaliu, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60 - 70 de kilometri pe oră.

În judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 - 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În sud-estul Dobrogei, în prima parte a zilei de miercuri vor fi ploaie şi lapoviţă şi se va depune polei.

Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş.

În Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi centrul Moldovei, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-55 kilometri pe oră, temporar viscolind şi troienind zăpada, potrivit avertizării cod galben.

Începând de miercuri, ora 23.00, va intra în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, la ora 10.00.

Avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judeţe, respectiv Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

Drumuri închise în continuare

Viscolul a închis temporar cele 3 autostrăzi și zeci de drumuri naționale, cea mai grea situație fiind în Muntenia și sudul Moldovei. Autoritățile au anunțat că 10.000 de angajați ai serviciilor de urgență, ai firmelor care se ocupă de deszăpezire și militari au fost trimiși în zonele afectate și mai au la dispoziție încă tot atâția.

Circulaţie rămâne închisă pe A2 între Lehliu și Feteşti şi pe nouă drumuri naţionale din şapte judeţe (Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea, Buzău Vrancea şi Galaţi).

Drumurile afectate sunt DN 21A Bărăganu (Brăila) - Țăndărei (Ialomița), DN 22 Mihai Viteazu - Ovidiu (Constanța), DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) - Smârdan (Tulcea), DN 22D Horia - Atmagea (Tulcea), DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu (Tulcea), DN 23 Măicănești (Vrancea) - Brăila, DN 23B Maicanești - Ciorăști (Vrancea), DN 24D Balabanești - Tulucești (Galați) şi DN 2N Bogza - Dumbrăveni (Vrancea).

De asemenea, pe DN 2B Buzău - Vizireni (Buzău) şi DN 2C Padina (Buzău) - Slobozia (Ialomița) este restricţionată circulaţia pentru maşinile de peste 7,5 tone.

Cursuri suspendate, examene amânate  

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis sistarea cursurilor (învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie 2014.  

În județele Prahova, Călărași și Ialomița cursurile în unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi suspendate, miercuri, pentru a treia zi consecutiv. Autorităţile spun că nu vor să pună în pericol ”integritatea” copiilor în condiţiile în care meteorologii anunţă că ninsorile vor reveni.

Universitatea din București anunță că suspendă activitatea didactică în zilele de 29 și 30 ianuarie 2014. ”Ca urmare a condițiilor meteo nevaforabile previzionate pentru următoarele zile și având în vedere traficul îngreunat ce ar putea împiedica studenții din provincie să ajungă în capitală, conducerea Universității din București a hotărât suspendarea activității didactice (cursuri, examene) în zilele de 29 și 30 ianuarie 2014”, informează universitatea.

Examenele și cursurile stabilite pentru aceste zile vor fi reprogramate de comun acord între cadrele didactice și studenți.

Cantitatea mare de zăpadă împiedică traficul normal, chiar și în București, unde, anunță primăria generală, lucrează la deszăpezire sute de utilaje. Pe marile bulevarde se circulă bine, probleme rămânând pe străzile laterale, dar și pe trotuare, unde deocamdată sunt munți de zăpadă. Închiderea şcolilor pe timp de ninsori şi viscol este o măsură corectă, declară la RFI primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care spune că deszăpezirea durează:

”Mâine (miercuri) va ninge iarăşi, cel puţin prognoza a fost că o să ningă între 15 şi 20 de centimetri. Suntem cu arma la picior şi sper să putem să rezolvăm toate lucrurile în mod normal. În condiţii normale, zăpada (de pe marginea străzilor - n.r.) se ridică în decurs de trei-patru săptămâni după ce a fost un viscol şi s-a pus atât de multă zăpadă, cât s-a pus acum în Bucureşti. Deci nu e vorba de o operaţie care să se facă bătând din palme. E o treabă de durată şi care presupune cheltuieli foarte mari şi noi facem aceste cheltuieli”.