România – vin încă două zile cu viscol

Opt județe din sud-estul României și zona Carpaților de Curbură sunt sub cod portocaliu de vreme rea până luni seară, anunță autoritățile. În Buzău, Brăila şi Vrancea a fost declarată stare de alertă. Miercuri și joi va fi din nou viscol.

Judeţele aflate în stare de alertă - Buzău, Brăila şi Vrancea, sunt cele care au fost sub cod roşu de viscol, avertizare fără precedent în România. Conform legii, starea de alertă se referă la ”punerea de îndată în aplicare” a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei. Anunțul a venit de la premierul Victor Ponta.

Ce fac autoritățile în starea de alertă? Pot decide scoaterea din zonele afectate a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi mutarea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori şi viscol în care este declanşată starea de alertă pot primi ajutoare de urgenţă şi pentru acestea poate fi solicitată acordarea de asistenţă internaţională.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare.

Multe drumuri blocate în continuare

Câteva drumuri naționale au fost închise, mai ales cele care fac legătură între Muntenia și Moldova. Au fost închise și autostrăzile, care, între timp, au început să fie curățate, astfel că se circulă spre Pitești, iar de după-amiază, și din București spre Ploiești și de la București spre Lehliu, pe A2.

Sute de camioane au fost obligate să se oprească din drum în județele Prahova, Ialomița, Buzău, Vrancea, Iași, Galați și Brăila. Drumurile închise și cozile de mii de camioane sunt ceva obișnuit și reprezintă o dovadă că autoritățile nu au învățat nimic, nici din experiența anilor precedenți, nici din modul de acțiune în situații similare în alte țări, după cum spune la RFI secretarul general al Confederației Naționale Rutiere, Siegfried Mayer:

”Aceeași problemă revine an de an, lipsa para-zăpezilor, bani dați aiurea pe tot felul de deszăpeziri, contracte, și noi rămânem tot cu sistemul acesta disfuncțional care creează niște prejudicii enorme transportatorilor. Firmele din vest fac analogie cu sistemele care funcționează în Occident în astfel de situații. Atâta timp cât în România toată lumea stă și este oprită pe dreapta, în vest, din când în când se formează niște caravane care merg în față cu două pluguri și pot să meargă inclusiv pe autostradă” .

În județul Constanța, două drumuri naţionale şi şapte judeţene sunt închise, luni, din cauza zăpezii, în timp ce manevrele în porturile maritime şi fluviale sunt în continuare sistate.

Liniile de cale ferată Bucureşti Sud-Olteniţa şi Ploieşti Sud-Urziceni sunt închise din cauza viscolului, pe alte 13 circulaţia este restricţionată, iar 81 de trenuri au fost anulate din cauza vremii, potrivit CFR Călători.

Forţele Aeriene şi Navale, gata de intervenție

Ministrul apărării naţionale a ordonat, luni dimineaţă, Forţelor Aeriene şi Navale să pregătească aeronave şi echipaje pentru a interveni în zonele afectate, în funcţie de condiţiile meteorologice.

MApN mai precizează că misiunile militarilor de degajare a zăpezii pentru deblocarea traficului rutier şi sprijinul persoanelor aflate în dificultate continuă în judeţele afectate de ninsoare şi viscol.

Astfel, în localitatea Cuca, judeţul Galaţi, militarii Batalionului 300 Infanterie acţionează pentru deblocarea căilor de acces şi pentru evacuarea unei persoane cu probleme medicale. Militari din Batalionul 3 Geniu, Batalionul 280 Infanterie şi din Centrul de Instrucţie pentru Operaţii Speciale continuă intervenţiile în zona municipiului Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, pentru deblocarea drumurilor.

La solicitarea Prefecturii Brăila, militari ai Brigăzii 10 Geniu deblochează drumurile din zona localităţilor Jirlău, Galbenu şi Făurei.

Brigada de Informaţii Militare acţionează cu militari şi mijloace tehnice în zona localităţilor Robeasca şi Scânteia, judeţul Buzău, pentru deblocarea căilor de comunicaţii rutiere.

Militarii Batalionului 235 Sprijin Logistic asigură transportul unui grup electrogen al SC Electrica SA în localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa.

Mii de angajați ai statului la deszăpezire

În conformitate cu declarațiile premierului, în teren sunt 10.000 de angajați ai diverselor instituții ale statului, care intervin în zonele afectate de ninsori și viscol și alți 10.000 sunt gata să li se alăture, dacă va fi nevoie. Există încă multe localități blocate de zăpadă, altele fără electricitate, dar important e că nu a murit nimeni blocat pe un drum  sau altul, după cum spunea tot premierul Ponta.

Echipamentele de intervenţie şi motorina de care e nevoie pentru deblocarea drumurilor în judeţele pentru care a fost declarată starea de alertă vor fi asigurate de la rezerva de stat şi armată, spune Victor Ponta:

”Am primit şi am aprobat propunerea privind disponibilizarea din Fondul de rezervă a cantităţilor de motorină necesare pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea şi vom pune la dispoziţie atât de la armată, cât şi de la rezervele statului mijloacele necesare pentru asigurarea alimentării zonelor care sunt izolate. Se intervine de la nivel naţional şi totul este pus la dispoziţie de la rezervele statului”, a spus Ponta.

Se apropie o altă perioadă cu viscol

Anunțul a venit în ședința comandamentului de iarnă chiar de la directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu. Deocamdată, spune el, e vorba cu certitudine de încă două zile de viscol:

”Din seara asta (luni, n.r.) încetează vântul până miercuri dimineaţa. De miercri dimineaţa, viteza vântului va fi din nou foarte tare şi asociată cu căderi de zăpadă”, a spus directorul ANM.

Meteorologii ar putea emite o nouă avertizare de vânt puternic pentru sudul României, valabilă pentru intervalul cuprins între miercuri dimineaţa şi joi la prânz.

După ziua de joi, va urma o ”pauză” până pe 3-4 februarie, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

Școli și grădinițe închise, examene amânate

Şcolile din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Buzău şi Giurgiu vor fi închise şi marţi, potrivit situaţiei transmise luni la Ministerul Educaţiei de către inspectoratele şcolare.

În judeţele Buzău şi Giurgiu vor sunt închise şcolile, dar în municipiile Buzău şi Giurgiu vor fi deschise grădiniţele, măsura fiind luată pentru a veni în sprijinul părinţilor.

De asemenea, în judeţele Bacău şi Botoşani vor fi închise marţi câte trei unităţi de învăţământ, iar în judeţul Brăila vor fi cursuri doar în şcolile din municipiul Brăila.

În judeţul Dâmboviţa vor fi închise 46 de unităţi de învăţământ, în judeţul Suceava vor fi suspendate cursurile în cinci unităţi, iar în judeţul Vaslui, în 24 de unităţi, potrivit situaţiei transmise la Ministerul Educaţiei.