Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul, în flăcări şi sânge. Comunitatea internaţională ameninţă cu ruperea relaţiilor

tagreuters.jpg

REUTERS/David Mdzinarishvili

Confruntările tensionate între manifestanţi şi poliţişti au continuat şi în dimineaţa zilei de joi la Kiev, după ce Opoziţia i-a adresat miercuri un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive, în cazul în care nu oferă concesii.

Şi în dimineaţa zilei de joi au continuat ciocnirile dintre protestatari, câteva zeci, unii spun chiar sute de persoane  purtând căşti de protecţie utilizate pe şantier sau căşti de motociclişti, şi forţele de ordine, în zona străzii Gruşevski.  Protestatarii au aruncat sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov, în timp ce poliţia a răspuns cu tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene. În pofida unei temperaturi de minus zece grade Celsius oamenii au ocupat şi miercuriseară Piaţa Independenţei, loc consacrat al protestelor, după ce opoziţia i-a adresat un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici. "Dacă Viktor Ianukovici nu face concesii, joi vom trece în ofensivă", a avertizat liderul opoziţiei Vitali Klişko în faţa a zeci de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev miercuri seară, recomandând preşedintelui să convoace alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

Se pare însă că avertismentul nu a impresionat autorităţile care au continuat reprimarea manifestaţiilor. Potrivit opoziţiei, intervenţia forţelor de ordine se pare că a fost extrem de sângeroasă. Confruntările s-au soldat cu moartea a cinci protestatari, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi, potrivit centrului medical al opoziţiei. "Deocamdată, avem cinci morţi. Aproximativ 300 de persoane au fost rănite în cursul zilei de miercuri", a declarat coordonatorul centrului medical, Oleg Musii. Potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, patru dintre cei cinci manifestanţi decedaţi prezintă urme de gloanţe. Şi un jurnalist a căzut victimă a grenadelor : aflat miercuri seară în centrul confruntării dintre protestatari şi trupele speciale, reporterul emisiunii „Новости 24” de la RenTV, Stanislav Grigoriev a suferit traumatisme grave, anunţă moldova24.info. Chiar în timpul transmisiunii live, sub picioarele acestuia a exploadat o grenadă. Grigoriev se află acum la spital cu piciorul fracturat. „Stăteam între coloanele protestatarilor şi ale «Berkut». Realizam un reportaj. După câteva duble, a urmat şi explozia. Cred că dacă era o grenadă defensivă în general rămâneam fără picior…”, povesteşte Stanislav Grigoriev.

Până acum Kievul a anunţat că doar doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în centrul oraşului Kiev. Într-un interviu acordat antenei locale a BBC, premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat că moartea lor s-ar datora unor presupuși provocatori. « Ancheta preliminară a arătat că focurile de arme au fost trase de sus, de pe acoperiș. Poliția nu a fost acolo. Se poate presupune că au fost provocatori. Cineva care a avut nevoie de un motiv pentru escaladarea situației », a spus premierul Mykola Azarov, pretinzând şi că poliția nu a putut trage în protestatari, deoarece forțele de ordine nu aveau arme de foc asupra lor.

 

Reacţiile

 

Cum era de aşteptat, reacţiile comunităţii internaţionale au fost vehemente : Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina şi a avertizat Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale. "Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina", a subliniat Barroso.

Şi un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, a avertizat că Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc. „Dialogul cu Ucraina se află în pericol şi poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul'', a declarat înaltul oficial european. „Informaţiile care vin din Ucraina sunt şocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor, relaţiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relaţii cu Ucraina ca şi înainte'', a afirmat Protasiewicz.

Şi Statele Unite au acuzat puterea din fosta republică sovietică de a fi provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea, săptămâna trecută, de către parlamentul ţării a unor legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor. Washingtonul a luat şi primele măsuri : ambasada americană la Kiev a anunţat că Statele Unite au revocat vizele pentru „mai mulţi cetăţeni ai Ucrainei“, ca urmare a recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor.

În fine şi Canada spune că ia în considerare "toate opţiunile" şi propune consultări cu Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru o reacţie puternică faţă de criza politică din Ucraina, anunţă Guvernul de la Ottawa. "Veştile despre moartea manifestanţilor sunt extrem de grave. Toate opţiunile sunt pe masă. Cred că trebuie să fie foarte clar că nu putem păstra tăcerea. Este esenţial să ne consultăm cu parteneri precum Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru a avea o reacţie puternică", a subliniat şeful diplomaţiei canadiene.

De partea ei, Rusia susţine că nu va interveni în situaţia din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat citez : "Credem că nu avem dreptul să intervenim în afacerile interne ale Ucrainei în niciun mod. Este absolut inacceptabil să ne amestecăm în afacerile interne" ale altei ţări. Dmitri Peskov a mai spus într-un interviu publicat pe site-ul tabloidului Komsomolskaia Pravda că Moscova este "convinsă" că autorităţile ucrainene "ştiu ceea ce este necesar să facă şi vor găsi cea mai bună soluţie pentru a aduce situaţia la normal şi a restabili pacea". Ca de fiecare dată, oficialul de la Kremlin a deplâns "ingerinţe străine" în criza din ţara vecină, "evidente" în opinia sa. « Nu-i putem înţelege pe ambasadorii ţărilor străine aflaţi la post la Kiev, care le spun autorităţilor din Ucraina ce să facă şi de unde să-şi retragă trupele şi poliţia", a spus purtătorul de cuvânt, manifestându-şi « indignarea ».