Lupte armate intense în nordul statului Mali

Confruntările militare se intensifică în Mali, acolo unde trupele conduse de armata franceză dau asaltul final pentru a prelua controlul asupra nordului statului african, unde rebelii islamiști controlează, încă, orașe importante. Sâmbătă, soldaţii francezi şi malieni au preluat controlul asupra aeroportului Gao, iar duminică dimineață au început operațiunile pentru eliberarea orașului Timbuktu. Trupe din Niger și Ciad securizează zonele eliberate, în timp ce Uniunea Africană (UA) a salutat duminică intervenţia militară franceză în Mali.

Ofensiva militară internațională se intensifică în nordul statului Mali, acolo unde trupele franceze conduc operațiunile împotriva rebelilor islamiști ce dețin controlul în zonă. Armata din Hexagon alături de cea din Mali avansează către orașul Timbuktu, după ce sâmbătă noapte au preluat controlul asupra unui aeroport cheie (Gao) și a câtorva poduri din zonă. Trupe din Niger și Ciad urmează să securizeze zona, scrie BBC.

De asemenea, duminică dimineață, aviaţia franceză a bombardat poziţiile islamiste din regiunea Kidal, din nord-estul statului Mali.

"Au avut loc raiduri aeriene în regiunea Kidal, la 1.500 de kilometri de capitala Bamako. A fost distrusă locuinţa lui Iyad Ag Ghaly, liderul grupării teroriste Ansar Dine (Apărătorii Islamului) din Kidal, dar şi o bază militară islamistă din acelaşi oraş", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate locale, scrie Mediafax.

Kidal şi regiunea din jurul său sunt fieful grupării Ansar Dine. Condusă de Iyad Ag Ghaly, fost militar şi figură a rebeliuni tuarege din anii 1990, această mişcare a reapărut la lumină în 2012, după ce a fost întărită cu combatanţi care aparţin ramurii maghrebiene a Al-Qaida. Kidal a fost primul oraş cucerit de rebelii tuaregi şi grupările islamiste în luna martie 2012.
Ofensiva militară franceză a debutat la în ceputul lunii, cand armata din Hexagon a intervenit in ajutorul autoritatilor din Mali aflate in lupta cu insurgenţii islamişti. Consiliul de Securitate al ONU recomandase anterior o intervenţie rapidă împotriva insurgenţilor.

Uniunea Africană susține intervenția franceză

Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, Thomas Boni Yayi, a salutat duminică intervenţia militară franceză în Mali, regretând faptul că Uniunea Africană nu a putut reacţiona mai rapid pentru a apăra unul din statele membre, transmite AFP, citată de Agerpres.

'Ţin să salut Franţa care, în faţa reacţiilor întârziate ale Uniunii Africane şi ale comunităţii internaţionale, a făcut ceea ce noi ar fi trebuit să facem de mult timp pentru a apăra o ţară membră', a declarat Thomas Boni Yayi în ultimul său discurs în calitate de preşedinte al organizaţiei panafricane. Boni Yayi i-a mulţumit preşedintelui francez, François Hollande, pentru decizia sa 'salutară' de a trimite armata franceză în Mali.

AFP precizează că premierul etiopian, Hailemariam Desalegn, a fost desemnat duminică, la summitul UA de la Addis Abeba, în funcţia de nou preşedinte în exerciţiu al organizaţiei panafricane, în locul lui Thomas Boni Yayi, din Benin, care ocupa postul de un an.