Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, la Madrid

ciocniri-manifestanti-politisti-madrid.jpg

Proteste la Madrid (Foto: AFP/Dani Pozo)

Protestele de stradă din Spania au fost marcate miercuri de unele incidente. Poliţia a încercat să disperseze câteva sute de manifestanţi, care blocau un bulevard din centrul Madridului, în cadrul zilei de grevă generală împotriva austerităţii.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Greva generală marchează o noutate în mişcarea sindicală spaniolă: este pentru prima dată când un Guvern se confruntă cu a doua grevă generală în același an, ceea ce spune destul de mult despre tensionata atmosferă socială căreia trebuie să-i facă faţă premierul Mariano Rajoy. Din cele nouă greve generale care au fost organizate în cei 34 de ani de democraţie spaniolă,  două le are deja Mariano Rajoy, în numai 11 luni de guvernare.

Greva a început la miezul nopţii de marţi spre miercuri, fiind precedată de un miting în centrul Madridului, unde au fost organizate pichetele care s-au răspândit în principalele platforme industriale, gări, porturi, aeroporturi sau zone comerciale, pentru a supraveghea organizarea protestului.

 

Ce domenii sunt afectate de greva generală din Spania?

 

Sunt afectate toate sectoarele economice şi sociale pe întreg teritoriul ţării, industrie, sănătate, învăţământ, comerţ, chiar şi cultură. În timpul nopţii, un grup de actori a ocupat Teatrul Spaniol, în plin centru al Madridului, pentru a-şi arăta solidaritatea cu protestul. Greva are însă multă vizibiliate în transporturi, unde a fost asigurat un serviciu minim de 30%, iar pichetele de grevişti deja au provocat incidente, încercând să blocheze traficul. În urma ciocnirilor cu forţele de ordine, au fost arestate deja peste 70 de pesoane.

De asemenea, protestul se simte destul de puternic în aeroporturi, deoarece au fost anulate peste 700 de zboruri, fiind asigurat un serviciu de 20% în zborurile interne şi 40% în cele internaţionale.

 

Ce vor sindicaliştii?

 

În ceea ce privește revendicările sindicatelor, sunt multe și în general reflectă o stare de profundă nemulțumire împotriva întregii politici de austeritate a premierului Mariano Rajoy. Deviza sub care se desfășoară această mobilizare sindicală este: "Vor să ne lase fără viitor, există vinovați și există soluții".

Greviştii protestează împotriva planurilor de privatizare din sănătate și învăţământ, împotriva şomajului, care a atins cote impresionante, împotriva faptului că Guvernul conservator a amnistiat marii fraudatori şi îşi concentrează politica în a proteja sistemul bancar. Se protestează împotriva evacuărilor silite, lucru de mare actualitate sau împotriva reformei care a redus brutal drepturile salariaților.

 

Motivul

 

În cele din urmă, decizia de a organiza această grevă generală s-a luat în urmă cu o lună, când Guvernul a refuzat să dea curs cererii sindicatelor de a supune politica de austeritate unei consultări populare, atunci când a fost dezbătută legea bugetului şi acesta ar fi de fapt motivul principal al grevei, un referendum care să judece politica de austeritate a Guvernului conservator.

După-amiază, după ora 18, sindicatele sunt hotărâte să mobilizeze populația, pentru a participa la mitinguri în mai toate marile orașe spaniole, pentru a lua pulsul susținerii populare de care se bucură, fiindcă pe lângă grevişti, ei speră să antreneze în aceste demonstrații pensionarii, tinerii și șomerii, de fapt segmentul social unde există cea mai mare frustrare în acest moment.

 

Pregătirile Poliţiei

 

Pentru a face față, ministrul de Interne a anunţat că sunt pregătite dispozitive de ordine în toate orașele. Numai în Madrid sunt mobilizați  peste 1.300 de agenţi de ordine şi polițiști, dintre care o mare parte vor fi angrenați în a supraveghea Congresul Deputaților, Camera inferioară a Parlamentului, unde miercuri va fi votată legea bugetului. Zona arată ca și cum ar fi protejată împotriva unui asediu militar.

Spania este în acest moment o continua sursă de știri proaste și de repetate recorduri negative. Şomajul atinge cifre record în fiecare lună, deja a trecut de cinci milioane, adică peste 25% din populația activă. Există 1,7 milioane de familii, în care nimeni nu are de lucru în acest moment şi două milioane de persoane, care deja nu au nici o sursă de venit. În plus, acest fenomen al evacuărilor silite, care s-a convertit într-o continuă dramă socială. Peste 500 de familii sunt evacuate în fiecare zi din casă şi există un total de peste un milion şi jumătate de imobile, care se află în situații similare.

 

Negocieri privind evacuările silite

 

Presa de miercuri este concentrată asupra grevei şi asupra negocierilor care au loc între Guvern şi Opoziţie privind găsirea unei soluții la problema evacuărilor silite. Băncile au sistat evacuările momentan, de teama de a nu deveni ţinta defulărilor sociale și aşteaptă o soluţie din partea Guvernului.

În urma sinuciderii de la sfârșitul săptămânii trecute, problema evacuărilor silite a fost mai mediatizată ca oricând, forțând Guvernul să caute o soluție.

Tot săptămâna trecută a fost publicat şi raportul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, unde se afirmă că legislaţia spaniolă nu respectă drepturile consumatorilor în materie de credite ipotecare şi că băncile au profitat printr-o redactare abuzivă a contractelor de împrumut.

Toate astea au determinat Opoziția socialistă și Guvernul să negocieze împreuna o soluție, dar după două zile de negocieri, nu au reușit încă să se înțeleagă, pentru că premierul Mariano Rajoy vrea să legifereze joi un moratoriu, prin care să suspende timp de doi ani evacuările silite pentru cei aflaţi în situaţii extreme, bătrâni, bolnavi sau pentru cei fără venituri, care au mai mult de doi copii, în timp ce Opoziţia socialistă doreşte o reformă profundă a legii ipotecare.

Madrid, Mugur Chiujdea, despre greva generală din Spania