Gérard Depardieu, propus ministru al Culturii în Mordovia

gerard-depardieu-propus-ministru-al-culturii-mordovia.jpg

Gérard Depardieu şi Vladimir Putin (Foto: Reuters)

După ce a fost la Soci şi s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, proaspătul cetăţean rus Gérard Depardieu a plecat în provincia rusă. Acolo el a fost primit cu braţele deschise şi i s-a propus chiar să-şi aleagă un loc de casă, iar în Mordovia i s-a propus şi postul de ministru al Culturii.

Corespondentul RFI şi TVR în Rusia, Liviu Iurea

Gérard Depardieu a ajuns la Saransk  de la Soci, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin. În capitala republicii Mordovia, actorul francez încă din aeroport le-a arătat jurnaliştilor dovada că este cetăţean al Rusiei şi anume paşaportul pe numele Depardieu Gérard Kesavie. La Saransk, proaspătul cetăţean rus a fost primit cu deosebită căldură. Gazdele, de la liderul republicii, până la preşedintele Parlamentului local şi primarul oraşului l-au întâmpinat pe Depardieu cu clătite şi dansuri populare.

Actorul francez a vizitat singurul monument din Rusia închinat lui Emelian Pugaciov, un conducător al cazacilor răsculaţi, care au cucerit în 1774 oraşul Volgograd, însă a cărui răscoală a fost înăbuşită de Alexandr Suvorov, în anul 1775. De mai multe ori, Depardieu şi-a manifestat dorinţa de a juca într-un film rolul lui Pugaciov, mai ales că fizic seamănă destul de bine cu liderul răzvrătiţilor din secolul al XVIII-lea.

Tot la Saransk, Depardieu a primi oferta din partea autorităţilor locale de a se stabili în Mordovia, să îşi aleagă un apartament sau un loc, pentru a-şi contrui o casă. Depardieu s-a ales şi cu doi pisoi cadou, însă nu se ştie dacă îi va creşte la Saransk sau îi va lua cu el în peregrinările sale prin Rusia. Cert este că pentru a scăpa de impozitele împovărătoare din Franţa, Depardieu va trebui să locuiască în Rusia, noua ţară adoptivă, cel puţin 180 de zile pe an. Doar aşa, în calitate de cetăţean rus, el poate să plătescă doar 13% impozit pe venitul anual.