Belgieni şi francezi: schimb de naţionalitate

belgieni-francezi-schimb-nationalitate.jpg

Gérard Depardieu şi Vladimir Putin (Foto: Reuters)

Francezii trăiesc acum cu sentimentul că o mare majoritate a lor au devenit sau vor să devină belgieni. În realitate, lucrurile stau exact invers. Emoţia momentului este cauzată de plecarea marilor averi din Franţa, pentru a scăpa de impozitarea mare a celor bogaţi, declarată între timp neconstituţională.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Plecarea patronului de la Vuitton, Bernard Arnault, în Belgia şi apoi ideea că şi actorul Gérard Depardieu ar putea face la fel au alimentat dezbaterea.

Cifrele arată însă că situaţia stă exact invers. În 2010, 717 belgieni au primit naţionalitatea franceză şi doar 420 de francezi s-au integrat în rândurile belgienilor.

Cifrele nu sunt alarmante, prin urmare, mai ales că francezii îşi pot păstra şi cetăţenia de origine, după ce au dobândit o alta. Ce este însă surprinzător este că tot francezii sunt cei mai numeroşi în dobândirea naţionalităţii ruseşti.

Conform oficiului european de statistică Eurostat, 4.503 francezi au devenit ruşi în ultima vreme, iar germanii care au făcut acelaşi pas sunt în număr de 4.191, urmaţi de italieni şi finlandezi.

Ultimul francez-rus de vază este tot actorul Gérard Depardieu, căruia preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit acest cadou care sfidează statul francez. Depardieu nu doar că a acceptat mâna întinsă a lui Putin, dar a făcut-o vorbind elogios despre "marea democraţie rusă".

Acest comentariu a stârnit un val de ironie în presa europeană, ironie neînţeleasă de actriţa şi apărătoarea drepturilor animalelor Brigitte Bardot. Ea protestează împotriva eutanasierii probabile a doi elefanţi de circ bolnavi şi ameninţă că se va muta la Moscova.

"Ducă-se!", spun astăzi numeroşi cetăţeni europeni, care se exprimă pe reţelele de socializare. Unii dintre ei împing gluma mai departe şi îi oferă la schimb pe Depardieu şi Bardot, contra militantelor ruse din grupul Pussy Riot, ale căror drepturi civile sunt puse în pericol în Rusia.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre cetăţenia belgiană şi cea franceză