Gérard Depardieu, ironizat din cauza cetăţeniei ruse

gerard-depardieu-ironizat-cauza-cetateniei-ruse.jpg

Gérard Depardieu şi Vladimir Putin, în 2010 (Foto: Reuters/Alexei Nikolsky/RIA Novosti)

O scrisoare trimisă joi de Gérard Depardieu jurnaliştilor ruşi a declanşat o avalanşă de critici şi replici sarcastice în blogosfera rusă şi în presa internaţională. Actorul francez i-a mulţumit preşedintelui rus şi a făcut elogiul democraţiei din Rusia. Opozanţi, militanţi sau simpli internauţi ironizează declaraţiile vedetei.

După ce Gérard Depardieu a trimis scrisoarea de dragoste în Rusia şi lui Vladimir Putin, reţelele sociale au intrat în febra sarcasmului. Opozantul Eduard Limonov îl invită pe actorul francez să profite de noul său paşaport rusesc, pentru a ieşi în stradă ca să manifesteze alături de Opoziţie, pentru libertate în Rusia.

Un internaut ironizează pe Twitter: "Pentru a-şi alege noua sa patrie, Depardieu s-a lăsat ghidat de garanţiile solide de libertate şi securitate în Rusia, oferite de Putin".

În Franţa, Le Figaro scrie: "Ce film! François Hollande nu a prevăzut niciodată, cu siguranţă, că ideea sa de a taxa cu 75% veniturile cele mai mari va fi la originea unui scenariu de răsunet planetar".

Ironii şi în presa germană-Die Welt scrie, sub titlul "Tovarăşul Dépardieu": "Prietenul a fost făcut cetăţean prin ukaz (dictat al ţarilor-n.r.). Aşa se întâmplă în Rusia post-socialistă: preşedintele oferă ţării sale un nou cetăţean".

"Prietenul dictatorilor" este titlul cotidianului spaniol El Mundo, care prezintă o fotografie cu Depardieu alături de Fidel Castro, râzând cu mare poftă amândoi.

International Herald Tribune afirmă că "Putin a văzut în această situaţie un fel de dreptate şi o oportunitate pentru Rusia, care şi-a văzut multă vreme cetăţenii bogaţi plecând să se stabilească în Occident şi să recupereze o astfel de personalitate, care nu este oricine, ci un actor macho, care poate fi recunoscut imediat oriunde în lume".