Studiu: UE are tot mai puţini cetăţeni prosperi

prosperitate.jpg

Studiu: UE are tot mai puţini cetăţeni prosperi

Calitatea vieţii nu s-a îmbunătăţit din păcate pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. Iată concluzia unui sondaj realizat de institutul Gallup. România, Bulgaria, Lituania şi Portugalia sunt ţările care livrează cel mai redus număr de cetăţeni prosperi, se arată în cercetare.

Interesant e că anul acesta, calitatea vieţii s-a îmbunătăţit uşor în aceste patru ţări în ciuda crizei economice. Totuşi, numărul persoanelor prospere din aceste patru  state rămâne unul dintre cele mai reduse din blocul comunitar, mai constată studiul.

Şi tot la nivelul blocului comunitar, efectele crizei s-au resimţit cel mai puternic în state ca Franţa, Spania şi Cipru – comparativ cu anul trecut, în 2012 evaluarea nivelului de trai s-a înrăutăţit cel mai mult în aceste ţări.

În medie, 37% dintre locuitorii UE 'au prosperat ' în 2012 - similar cu cei 38% anul trecut, dar semnificativ mai puţini faţă de 2008.

Potrvit studiului privind prosperitate, anul acesta 54 la sută dintre europeni 'se zbat' iar 10% 'suferă'.

Participanţii la studiu au avut ocazia să se autoevalueze, pe o scară de la 1 la 10.
Astfel, , în cazul celor care 'prosperă', evaluarea trebuie să fie minim 7, pentru viaţa curentă, şi 8, pentru viitor, iar în cazul celor care 'suferă' cel mult 4 în ambele variante. Toţi ceilalţi se consideră că se încadrează în categoria celor care 'se zbat'.

Aşa se face că sondajul a arătat că  între altele existenţa unui decalaj clar în Europa între nord, unde majoritatea sunt 'prosperi', şi sud şi est, unde marea majoritate 'se zbat' şi 'suferă'. Locuitorii din ţările Europei de nord şi vest - în general state sociale bogate, cu economii relativ puternice, care şi-au revenit sau nici nu au prea fost afectate de criza economică din 2008 - continuă să se afle printre cei cu cea mai mare probabilitate de a prospera. Este vorba ţări ca Danemarca, Suedia, Olanda, Austria, Finlanda, Belgia, Irlanda şi Marea Britanie.

Pe de altă parte, în Bulgaria, Ungaria şi Grecia numărul celor care suferă este mai mare decât al celor care prosperă.

Sondajul a fost realizat în ţările Uniunii Europene prin interviuri directe sau telefonice, pe un eşantion de circa 1000 de persoane. Marja de eroare e de până la patru la sută.

 
Andreea Orosz şi magazinul european