Acuzaţii Human Rights Watch la adresa Damascului

acuzatii-human-rights-watch-adresa-damascului.jpg

Imagine dezolantă din Siria, o ţară măcinată de război (Foto: Reuters/Omar al Khani)

Human Rights Watch acuză Siria că utilizează bombe cu submuniţie împotriva unor zone locuite. Organizaţia neguvernamentală avertizează că aceste submuniţii sunt armate şi pot exploda la cel mai mic contact sau mişcare.

Forţele aeriene siriene au utilizat recent bombe cu submuniţie în apropiere de Maaret al-Noomane, unde armata luptă împotriva rebelilor care încearcă să îi blocheze drumul de acces către Alep, a anunţat organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch.

Un oficial al HRW a declarat că dispreţul Siriei faţă de populaţia sa civilă transpare clar în cadrul campaniei sale aeriene, care include în prezent lansarea de bombe cu submuniţie asupra unor zone locuite.

Organizaţia se declară totodată "foarte îngrijorată" după ce a consultat înregistrări video ce surprind bărbaţi şi copii care manipulează submuniţie neexplodată "cu riscul vieţii", subliniind că aceste submuniţii sunt armate şi pot exploda la cel mai mic contact sau mişcare.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York, acest tip de armament a fost utilizat în cinci provincii din Siria.

Damascul nu a ratificat Convenţia privind armamentul cu submuniţie, adoptată de către 107 state, în 2008, care interzice producerea, stocarea, transferul şi utilizarea acestei categorii de armament şi care prevede distrugerea stocurilor existente.