Complicea pedofilului Marc Dutroux a fost eliberată

Curtea de Casaţie belgiană a respins, marţi 28 august,  argumentele împotriva eliberării complicei pedofilului belgian Marc Dutroux, Michelle Martin. Ea este liberă după 16 ani de detenţie şi va ramâne timp de zece ani sub supravegherea autorităţilor.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

In 1996, Belgia traia cea mai sordida afacere din istoria sa : pedofilie, crima, sechestrare de minori, toate acestea comise de un singur  om Marc Dutroux ajutat de fosta sa sotie, Michelle Martin.

Acum Michelle Martin  si-a ispasit  jumatatea sentintei de 30 de ani la care a fost condamnata in 2004, ceea ce i-a dat dreptul sa depuna anul trecut o a patra cerere de libertate conditionala.

Cererea a fost acceptata de Tribunalul sentintelor dar un recurs a fost introdus, parchetul belgian  fiind nevoit sa caute un viciu de procedura.

Cum acesta  nu a fost gasit,  noi recursuri introduse la Curtea de casatie au intârziat cu peste un an eliberarea ei.

Michelle martin va merge acum intr-o mânastire din sudul tarii , aflata la o distanta apreciabila de domiciliul victimelor sale.

Cazul Dutroux a lasat o amprenta puternica in toata Europa occidentala  iar pe plan intern belgian, acesta a dus la o reforma importanta a justitiei si a securitatii.

Marc Doutroux si sotia sa sint acuzati de uciderea a doi copii si a doua adolescente , precum si de sechestrarea altor doua fetite.

Doutroux a fost condamnat in 2004 la inchisoare pe viata dar acum avocatul sau spune ca si el spera ca intr-o zi sa fie eliberat.

Polemica cazului Martin

Eliberarea lui Michelle Martin  stârneste un val de indignare in Belgia mai ales din partea parintilor victimelor. In 19 august, mii de persoane au manifesstat la Bruxelles impotriva punerii ei libertate, fie si conditionala.

Tatal uneia dintre victime , Jean-Denis Lejeune, a prezentat guvernului federal o lista de sapte revendicari privind aplicarea pedepselor si deciderea eliberarilor anticipate.

 Acest caz a creat si o polemica in coalitia de guvernare belgiana,  intre liberalii si socialistii francofoni.  Cei din urma sint acuzati de liberali de a purta intreaga responsabilitate a laxitatii justitiei si se exprima impotriva scurtarii anumitor pedepse penale.

Traumatismul belgian

Victimele lui Dutroux aflate inca in viata, micutele Sabine Dardenne si Laetitia Delhez, au fost descoperite din intâmplare in 1996 in pivnita casei lui unde erau sechestrate fara mâncare si fara apa. In august 1996, vecinii lui Doutroux au fost alertati de tipete si plânsete de copii provenind din pivnita acestuia si au alertat politia.

Acest eveniment a dus la relevarea intregului caz si la descoperirea ca Marc Doutroux era un criminal recidivist, deja incarcerat de doua ori. La inceputul anilor 90 el fusese condamnat pentru viol la 7 ani de inchisoare dar fusese eliberat dupa doar doi ani dupa un proces introdus in recurs.

S-a mai descoperit ca in 1995, doua fetite, Julie Lejeune si Melissa Russo, fusesera lasate sa moara de foame in aceeasi pivnita. Iar doua adolescente rapite la Ostende, An Marchal si Eefje Lambreckstot, tot in 1995, fusesera ucise de Dutroux.

Julie si Melissa reprezinta astazi un simbol, acel al vigilentei parintilor si a protectiei copilului. Asociatia Child Focus, creata de casa regala belgiana, isi are originile in acest caz sordid.

Cazul Doutroux a sporit vigilenta parintilor si a autoritatilor: portile scolilor sint ferecate in timpul cursurilor, copii nu se mai joaca nesupravegheati nici in fata casei, iar cine intra in vorba pe strada cu un copil este imediat suspectat de pedofilie.

In toata aceasta afacere, Michelle Martin,  care a pozat in vicitma lui Doutroux de la arestarea si pâna la condamnarea ei, s-a dovedit a fi fost complice la toate aceste asasinate si sechestrari.

Acuzarea a dovedit in cadrul procesului ca Michelle Martin a stiut si de rapirea celor doua adolescente la Ostende si de sechestrarea lui Julie et Melissa carora nu le-a adus , nici pe furis, apa sau mâncare.