Vânătoare de imigranţi în Grecia

vanatoare-imigranti-grecia.jpg

Statul grec vrea să rezolve problema imigraţiei ilegale.

Guvernul grec a lansat o adevărată vânătoare de imigranţi. Rugată să restabilească ordinea, Poliţia a arestat aproape 1.200 de clandestini. Extrema dreaptă vorbeşte de declanşarea unui pogrom. Încă din campania electorală, premierul Antonis Samaras, atunci candidat, promitea să răspundă invaziei ilegalilor şi să pună capăt infracţiunilor pe care le aceştia le comit.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Nu este o operaţiune fără precedent, aşa cum o prezintă presa internaţională, care lasă de înţeles că imigranţii ar fi victime colaterale ale acestei perioade dificile pe care Grecia o traversează. Realitatea este că Grecia nu poate face faţă valului foarte mare de imigranţi ilegali, care au reuşit să ajungă în această ţară înconjurată de mare, cu graniţe deloc uşor de păzit.

Din partea autorităţilor şi a populaţiei a existat o maximă toleranţă. Acum, grecii consideră că este o intervenţie tardivă, centrul Atenei a devenit  un ghetou. Ei spun că bine ar fi să existe mai degrabă o politică fermă a imigraţiei, decât operaţiuni efemere (de "măturare", cum le numesc grecii).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Protecţiei Cetăţeanului, în cursul unei operaţiuni de anvergură desfăşurate duminică, Poliţia a reţinut 1.130 de imigranţi, indicând că a fost efectuată verificarea actelor identitate în cazul a 4.900 de persoane.

Peste 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul Atenei şi în Evros, la frontiera cu Turcia, unul dintre principalele puncte de intrare ale imigraţiei clandestine din Europa. Scopul operaţiunii: interceptarea imigranţilor clandestini şi asigurarea procedurilor de repatriere a acestora. Expulzarea în ţările de origine vizează numai imigranţii care nu prezintă viză valabilă sau nu dispun de permis de muncă şi rezidenţă în Grecia.

Între timp, patru mitropoliţi din Grecia de Nord au adresat ministrului de resort, Nikos Dendias, o scrisoare de protest, în care vorbesc despre o ”crimă naţională” şi îşi exprimă dezaprobarea faţă de hotărârile luate de autorităţi, în dezacord cu populaţia din regiune, de a găzdui o parte a imigranţilor ilegali, până la expulzarea lor, în stabilimentele Academiei de Poliţie din localităţile Xanthi şi din Komotini.

Primul grup de imigranţi ilegali a părăsit Grecia cu destinaţia Pakistan, acţiune finanţată din fonduri europene. Guvernul elen a anunţat că va tripla paza în regiunea Evros (şi) de teama unui aflux de refugiaţi sirieni.