Blogger rus, în spatele protestelor din 7 aprilie de la Chişinău?

blogger-rus-spatele-protestelor-7-aprilie-chisinau.jpg

Proteste anticomuniste la Chişinău

La trei ani de la revoluţia din Chişinău, iată că apar noi ipoteze. Bloggerul rus, Eduard Baghirov povesteşte cum a organizat protestele din centrul Capitalei, iar cel care i-ar fi cerut acest lucru a fost comunistul Mark Tcaciuk, fostul consilier prezidenţial a lui Vladimir Voronin.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Eduard Baghirov, care se declară un anticomunist înflăcărat apare într-un filmuleţ anonim, postat pe Internet pe 7 aprilie 2012. Bloggerul urma să ia jumătate de milion de dolari pentru "revoluţia" de la Chişinău. Discuţiile de pe reţelele de socializare demonstrau clar implicarea lui Eduard Baghirov în evenimentele din aprilie 2009. Filmul de 50 de minute este sonorizat de o voce modificată tehnic.

"Operaţiunea 7 aprilie nu mi-a fost comandată de Rusia, ci de Republica Moldova. Din start, ni  s-a cerut să nu avem cadavre. Din câte cunoaştem, România nu a fost implicată în organizarea protestelor. Totul a fost pus la cale din interior, adica în Republica Moldova. Am primit doar 200 de mii de dolari, dar au rămas în Republica Moldova", povesteşte Baghirov.

Bloggerul rus spune că atunci când a venit vorba să participe la înlăturarea comuniştilor de la guvernare, a acceptat bucuros să se implice. "Voronin nu ştia pe atunci că îşi sapă singur groapa", a declarat Baghirov.

Împreună cu "echipa" sa, Baghirov s-a stabilit la Chişinău încă în 2008, având misiunea de a examina "minuţios psihologia şi cultura electoratului, mai bine zis a tineretului din Republica Moldova".

Reacţia lui Mark Tcaciuk nu a întârziat prea mult. Fostul consilier prezidenţial a declarat, citat de Adevărul, că nu cunoaşte despre ce film este vorba. "Cu siguranţă este o provocare pusă la cale de cei care au organizat cu adevărat acele evenimente, adică cei care se află azi la putere", a declarat deputatul comunist.

Eduard Baghirov a fost reţinut în iunie 2011 la Chişinău, fiind suspectat de organizarea evenimentelor din aprilie 2009. Timp de trei luni, bloggerul s-a aflat în detenţie preventivă. Ulterior, instanţa a eliberat un mandat de arest la domiciliu. În scurt timp, bloggerul rus a părăsit Republica Moldova şi în prezent se află la Moscova.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre evenimentele din 7 aprilie 2009