Ministru francez : “România – o mare ţară a științelor exacte”

luc-chatel.jpg

Ministrul francez al Educației naționale Luc Chatel

România este o mare ţară a științelor exacte”. Afirmația îi aparține ministrul francez al Educației naționale, Luc Chatel, care s-a aflat în România pentru trei zile în vizita oficială. Oficialul francez a purtat discuții cu principalii actori din învățământul românesc şi a vizitat Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele  – o platformă pe care lucrează 1000 de cercetători de înalt nivel şi pe care este în curs de realizare cel mai puternic laser din lume.

Într-un dialog cu Ștefan Popescu, Luc Chatel consideră că învățământul şi cercetarea reprezintă un domeniu strategic de cooperare între România şi Franţa :

Rep: Domnule Ministru ați întreprins o vizită lungă în România – trei zile – care este bilanţul ?

Luc Chatel :"Am venit în România pentru mai multe motive. Mai întâi pentru a reînnoi acordul de cooperare care există între țările noastre cu privire la învățământul în limba franceză. Am avut ocazia de a mă întreține cu omologul meu român, domnul Baba – am avut foarte multe schimburi de păreri despre sistemele de învățământ din România şi din Franţa.

Sunt foarte impresionat despre reforma care a fost demarată în România acum mai bine de un an în sistemul educaţional.  Am vorbit despre acest lucru şi cu domnul Funeriu, care a fost înainte ministrul educaţiei nationale şi care a iniţiat această reformă pentru că este mereu util să avem schimburi de păreri despre sistemele noastre educaționale. 

Deci reînnoirea unui parteneriat, consultări cu privire la sistemele noastre educaționale şi, în al treilea rând, am asistat la un eveniment important – festivitatea de premiere la Olimpiada Naţională de Fizică. România este o mare ţară în ce priveşte ştiinţele exacte, ca de altfel şi Franţa, este o mare ţară de fizicieni.

Guvernul francez a decernat elevilor români, împreună cu Şcoala Politehnică şi Universitatea Paris Sud, premiul Leprince-Ranguet care recompensează în Franţa, în sânul olimpiadelor, elevii care au cele mai bune reuşite în domeniul fizicii. Am creat trei burse pentru studenţii români care vor dori să vină la studii în Franţa la Şcoala Politehnică şi este foarte important pentru noi să dezvoltăm acest parteneriat".

Rep: Domnule Ministru, cum putem reconcilia francofonia, angajamentul Franţei în Francofonie cu tăierile bugetare şi întreaga “cură de austeritate” ?

Luc Chatel : Stiţi, putem ţine sub control cheltuielile publice, lucru pe care Franţa îl face – am redus în mod considerabil deficitul în ultimul an, lucru recunoscut de autorităţile europene – şi în acelaşi timp concentrarea pe priorităţile strategice. Francofonia constituie în domeniul relațiilor internaționale ale Franței o prioritate. Dar în afara angajamentului financiar în acest domeniu există parteneriatele de la om la om, există colaborările şi cooperarea între diverşi actori şi aceste lucruri contează la fel de mult ca angajamentele financiare.

Rep : Ați adus aminte de reforma pe care o traversează învățământul românesc… Aveți de făcut observații sau recomandări?

Luc Chatel : Am fost foarte interesat de voința ministrului român al Educației Naționale de a da şi mai multă autonomie instituțiilor școlare şi de a miza pe inițiativele la nivel local pentru dezvoltarea învățământului preuniversitar.

De acest lucru suntem interesați şi noi în Franţa deoarece credem că astăzi, pentru a avea mai multă performanță, sistemele educaționale trebuie să se apropie de realitățile de pe teren, la nivelul fiecărei localități ; trebuie să fie capabile să îşi identifice mijloacele de finanţare dar şi umane în funcţie de priorităţile locale. Din acest punct de vedere, exemplul României este foarte interesant."

Rep : Credeti ca Europa are nevoie de un nou model de integrare ? Şi ce anume poate face scoala în conditiile în care ramane avangarda integrarii ? Va pun aceste intrebari şi gandidu-ma la problemele recente pe care Franţa le are cu imigratia extraeuropeana dar şi tarile Europei de Est vor cunoaste aceasta problema mai devreme sau mai tarziu…

Luc Chatel : "Bineînțeles, școala este în esenţa locul de integrare – iată de ce parteneriatele între sistemele de învăţământ din ţări diferite sunt foarte importante. Astăzi există o asemenea cooperare internațională. Avem, între România şi Franţa, șansa de a împărți o cultură comună, de avea schimburi şi o cooperare foarte vechi şi în domenii dintre cele mai variate. Şi mă bucur pentru aceste lucruri !

L-am primit acum câteva luni la Paris pe domnul Funeriu, atunci când era încă ministru al Educaţiei în România, şi am discutat despre sistemul educaţional din România, despre reforma acestui sistem şi sunt foarte fericit acum să revin în România".

Rep : Construiţi chiar un liceu francez foarte mare la Bucureşti…

Luc Chatel : Într-adevăr, construim un liceu francez aici la București – un proiect foarte frumos, un proiect foarte aşteptat de familiile franceze de aici dar nu numai deoarece există un număr mare de familii internaţionale la Bucureşti interesate de acest liceu.

 

 
ministrul francez al Educației naționale, Luc Chatel, intervievat de Ştefan Popescu