Chişinău: "Flacăra libertăţii", în memoria victimelor din aprilie 2009

chisinau-flacara-libertatii-memoria-victimelor-aprilie-2009.jpg

Moldovenii comemorează evenimentele din 7 aprilie 2009.

Primăria municipiului Chişinău va organiza sâmbătă, 7 aprilie, o acţiune sub genericul "Flacăra libertăţii". Evenimentul va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde acum trei ani, un tânar a murit şi alte câteva zeci de persoane au fost bătute de poliţişti.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Evenimentul va începe la ora 19.00 şi se va desfăşura în locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Tot acolo, edilul Capitalei şi funcţionari de la Primărie vor fi depune flori şi vor aprinde lumânări. În Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc şi un recital de muzică folk.

Primăria Capitalei îndeamnă oamenii să aprindă o lumânare în memoria celor care au avut de suferit în urma maltratărilor comise de poliţişti.

Tot pentru sâmbătă, 7 aprilie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov a anunţat un Marş al Tăcerii pentru a comemora victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009. "Dorim să le arătăm tuturor că noi nu uităm victimele din acele zile. Credem cu tărie în faptul că cei care sunt vinovaţi, vor fi pedepsiţi", susţin studenţii basarabeni.

Acţiunea va începe la ora 20.00 în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din complexul Memorandului şi va continua până în Piaţa Sfatului cu aprinderea lumânărilor. Evenimentul se va încheia la 21.30.

Pe 6 aprilie 2009, cu îndemnul "dacă nu ai votat pentru PCRM, ia o lumânare şi ieşi în stradă", sute de tineri s-au adunat în centrul oraşului, unde au participat la un miting paşnic de protest, fiind nemulţumiţi de fraudarea alegerilor parlamentare. Pe 7 aprilie, au venit din nou în Piaţa Marii Adunări Naţionale, într-un număr cu mult mai mare. De această dată, însă, printre protestatari erau infiltraţi mai mulţi provocatori, care au şi devastat principalele instituţii în stat, Parlamentul şi Preşedinţia.

Potrivit Amnesty International Moldova, peste 600 de tineri au fost reţinuţi şi maltrataţi în comisariatele de Poliţie. Până în prezent, nimeni nu a fost condamnat în dosarele legate de evenimentele din aprilie 2009. Ba mai mult, fostul ministru de Interne şi comisarul general al oraşului au fost achitaţi în dosarul 7 aprilie.

Victimele protestelor de acum trei ani speră totuşi că într-o buna zi li se va face dreptate şi vor afla cine se face vinovat de tragicele evenimente.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre comemorarea evenimentelor din aprilie 2009