Situaţia rromilor, mai precară ca niciodată
Criza economică şi financiară care a lovit Europa nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia deja precară a celor 10-12 milioane de rromi din Europa, reprezentanţii citez „uneia dintre cele mai mari şi mai dezavantajate minorităţi” de pe bătrânul continent.
Astfel, veniturile rromilor au continuat să scadă, şomajul în rândurile lor să se adâncească iar accesul lor la serviciile publice şi cele de sănătate să fie din ce în ce mai dificil.
În opinia Amnesty Internaţional, "acestea nu sunt doar consecinţe ale sărăciei, sunt rezultatul unei discriminări şi altor încălcări ale drepturilor omului răspândite, iar uneori sistematice".
De altfel, experţii Amnesty constată cu îngrijorare că dacă în anii trecuţi “numai grupările marginale de extremă dreapta aveau platforme antirromi”, acum partide importante, uneori aflate chiar la guvernare în unele ţări europene, cultivă un discurs vehement împotriva acestei etnii pe spatele căreia se aruncă problema infracţionalităţii ridicate.
"A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească definitiv presecutarea acestor comunităţi marginalizate", a îndemnat Kate Allen, directorul Amnesty International în Marea Britanie.
Totuşi, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului îndeamnă şi organizaţiile de rromi să devină mai active în dialogul cu autorităţile în special în probleme delicate cum ar fi cea a căsătoriilor între minori.