Belgia își plânge copiii

Vineri, 16 martie, a fost zi de doliu național în Belgia, uitându-se pentru prima dată după mulți ani de divergențele lingvistice și culturale între nord și sud. Consiliul săptămânal de miniștri a fost anulat, iar Parlamentul federal și-a oprit lucrările. Posturile publice și private de radio și televiziune au suprimat toate emisiunile umoristice și de divertisment.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Toată țara s-a oprit timp de un minut, la ora 11, oră la care pe aeroportul militar de la Melsbroek a aterizat primul avion militar transportând trupurile neînsuflețite ale copiilor care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Elveția. Ziua de doliu a fost decretată de Ministerul de Interne, din cauza numărului mare de copii găsiți printre victimele accidentului.

La nivel politic, Consiliul săptămânal de miniștri a fost anulat, Parlamentul federal și-a oprit lucrările, iar deputații, senatorii și personalul Parlamentului s-au recules în fața clădirii. Școlile și administrațiile au observat și ele minutul de tăcere.

La ora 11, în toată țara, metroul, tramvaiele și autobuzele s-au oprit și au închis motoarele. În fine, clopotele bisericilor au sunat timp de un minut în toată țara. Drapelul este arborat în bernă vineri și sâmbătă.

Posturile publice și private de radio și televiziune au suprimat toate emisiunile umoristice și de divertisment și toate momentele de publicitate, inclusiv pe Internet. Muzica difuzată de majoritatea posturilor de radio este sobră.

Televiziunea francofonă RTL TVI a suprimat serialele polițiste americane programate pentru vineri seară, în profitul unui program mai lejer.

Televiziunea flamandă VTM a anulat vineri marea finală a emisiunii sale de divertisment ”Vocea Flandrei”.

Comisia Europeană a arborat drapelul european în bernă pe frontispiciul celor aproximativ 30 de clădiri pe care le ocupă în Bruxelles.

Întregul personal al Parlamentului European s-a reunit în fata hemiciclului din clădirea din Bruxelles, pentru a păstra un moment de tăcere.

 

Cauzele accidentului, încă necunoscute

 

Trei piste sunt studiate pentru moment: cea a unei deficiențe tehnice, cea a unei erori umane și în fine se ia în considerare și un posibil leșin al șoferului. Corpul acestuia a fost analizat și s-a constat că el nu consumase alcool.

Copiii care au supraviețuit accidentului spun că șoferul ar fi încercat să privească un dvd în timp ce conducea, ipoteză respinsă de firma flamandă de transport care-l angajase, Toptours.

Trebuie amintit că accidentul s-a produs luni seară la ora 21.15, în cantonul elvețian Valais, pe un tronson de autostradă ce urma unor serii de serpentine de care autocarul trecuse fără probleme.

Condițiile meteorologice erau excelente, iar șoferii petrecuseră noaptea în tabăra de copii pe care o părăsiseră în momentul accidentului de foarte puțin timp, deci oboseala datorată condusului este exclusă.

Securitatea în tunelul de la Sierre, în zidul căruia a intrat autocarul este acum pusă sub semnul întrebării. Tunelul are o circulație în dublu sens, dar securizată și bine semnalizată.

Dar deși s-a spus la început că niciun accident nu s-a produs aici vreodată, acum se dovedește că unele accidente au mai survenit în această parte a tunelului.