2000 de români au strigat “STOP ACTA” în stradă

Aproximativ 2000 de români au protestat sâmbătă în mai multe oraşe ale ţării împotriva ACTA, controversatul acord internaţional semnat de zeci de state ale lumii, ce ar urma să combata pirateria şi contrafacerea pe internet. Contestatarii proiectului de lege susţin că acesta ar urma, însă, să îngrădească dreptul la libera exprimare pe internet.

 

Peste o mie de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de ACTA, manifestanţii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare pentru că "ameninţă" viaţa privată. Peste 200 de persoane, unele strigând lozinci şi purtând pancarte şi măşti Anonymus sau având lipite pe gură autocolante pe care scrie "ACTA", au protestat sâmbătă seară, şi în Piaţa Victoriei din Timişoara. Manifestaţii similare au fost şi la Bucureşti, Craiova, Iaşi, Constanţa etc.

Protestele de sâmbătă din ţară au fost organizate în semn de solidaritate cu manifestaţii similare ce s-au desfăşurat în zeci de state europene.

În Germania, peste 37.000 de tineri au ieşit în stradă pentru a scanda împotriva ACTA. De asemenea, la Sofia, peste 3.000 de persoane au defilat pe străzi şi în jurul sediului Parlamentului bulgar. Manifestaţii similare au fost organizate la Paris, Viena, Budapesta şi Vilnius.

Ce este ACTA?

Reprezentanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, la sfârşitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

Fiecare parte semnatară a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigură că legislaţia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acţiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare şi măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.