(VIDEO) Români, la bordul “Titanicului” eşuat în Mediterană

Cel puţin 50 de cetăţeni români se aflau la bordul navei de croazieră italiene Costa Concordia care a eşuat, vineri noapte, în largul insulei mediteraneene Giglio. Informaţia este furnizată de MAE, care afirmă că a discutat cu oficiali italieni, care au dezvăluit că românii făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei, niciunul dintrei ei nefiind pe lista provizorie a victimelor şi persoanelor dispărute. Bilanţul provizoriu al accidentului este de trei morţi şi circa 40 de răniţi. Anterior, compania Costa Crociere care deţine nava Costa Concordia anunţa că la bord se aflau şi 20 de turişti români. La bordul navei de croazieră Costa Concordia se aflau în total 4.230 de persoane.

La bord se aflau, mai exact, 989 de italieni, 569 de germani, 462 de francezi, 177 de spanioli, 129 de americani, 127 de croaţi, 108 ruşi, 74 de austrieci, 60 de elveţieni, 46 de brazilieni şi 46 de japonezi. Pe navă se mai aflau şi olandezi, ucrainieni, sud-coreeni, britanici, australieni, canadieni, etc. precum şi 20 de români, a afirmat armatorul navei.

"Către ora (locală) 20.00 (22.00, ora României), (nava) Costa Concordia, cu o lungime de 290 de metri a început să ia apă la bord şi s-a aplecat pe o parte la un unghi de 20 de grade", se arată într-un comunicat al Pazei de Coastă.

Armatorul Costa Crociere a precizat într-un comunicat că nava pornise "din Savone într-o croazieră pe Marea Mediterană, cu escale prevăzute la Civitavecchia, Palermo, Cagliari, Plama de Majorca, Barcelona, Marislia şi (înapoi) la Savone".

Unităţi ale Pazei de Coastă şi alte nave, în special feriboturi care asigură legătura între coasta toscană şi Insula Giglio, s-au mobilizat în zonă pentru a participa la evacuarea pasagerilor şi echipajului.

Imagini de la accidentul naval. (Sursa: Youtube)

 

 

Luciano Castro, un martor, a declarat pentru agenţia Ansa că spre ora locală 21.30 (22.30, ora României), pasagerii "tocmai luau cina, când lumina s-a stins, s-a auzit o izbitură, iar apoi un zgomot puternic, după care tacâmurile au căzut pe jos".

Potrivit acestui martor, o femeie însărcinată a început să ţipe, iar copiii să plângă. Când a revenit lumina, comandantul a anunţat o pană la generatorul elecric şi a promis o reparaţie rapidă.

Însă pasagerii şi-au dat seama că nava se înclină pe o parte, după care echipajul a invitat toată lumea să îşi pună vestele de salvare şi să iasă pe punte, în sectorul şalupelor.

Ulterior s-a dat ordinul ca nava să fie părăsită, marcat cu şapte sunete de clopot scurte şi unul lung, potrivit martorului.

Un alt pasager, Mara Parmegiani, o jurnalistă, a descris "scene demne de Titanic", în care a avut loc o busculadă între persoanele evacuate, ţipete şi plânsete.