Criza siriană se acutizează, în prezenţa observatorilor Ligii Arabe

siria-foto-reuters.jpg

Autorităţile spun că atentatul a avut loc într-un cartier popular, în momentul rugăciunii de vineri. Foto: Reuters

Un sângeros atac sinucigaş s-a produs vineri în Siria. Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi alte 46 rănite, anunţă presa de la Damasc. Explozia a avut loc în cartierul Maidan din capitala siriană, iar deflagraţia a fost provocată de un atentator sinucigaş care s-a aruncat în aer. Televiziunea de stat de la Damasc anunţă că explozia a vizat "civili şi oameni care credeau că sunt în siguranţă".

Atentatorul şi-a detonat încărcătura explozivă la un semafor, în mijlocul unei mulţimi. Presa a difuzat imagini în care se vede un autobuz al poliţiei cu geamurile sparte, acoperite de sânge. Autorităţile spun că atentatul a avut loc într-un cartier popular, în apropierea şcolii Hassan al-Hakim, în momentul rugăciunii de vineri. Atentatul intervine în condiţiile în care zeci de observatori ai Ligii Arabe au fost trimişi în Siria pentru monitorizarea aplicării acordului de încetare a acţiunilor de reprimare. Opoziţia siriană a cerut intervenţia Naţiunilor Unite pentru dezamorsarea crizei.

La 23 decembrie, două explozii provocate de maşini capcană au vizat sedii ale forţelor de securitate din capitala siriană. Manar TV anunţa atunci că bilanţul atacurilor se ridica la 40 de morţi şi 100 de răniţi, majoritatea civili. Naţiunile Unite au anunţat recent că 5000 de persoane au fost ucise în confruntările dintre forţele guvernamentale şi opozanţii regimului lui Bashar al-Assad.

Cum s-a ajuns aici

O mişcare de contestare fără precedent a început în 15 martie 2011 în Siria, în urma unui apel lansat pe o pagină Facebook, intitulat Revoluţia siriană împotriva lui Bashar al-Assad 2011, care cerea manifestări pentru "o Sirie fără tiranie, fără lege de urgenţă (în vigoare din 1963) şi fără tribunale excepţionale".

Bashar al-Assad a ajuns la putere în iulie 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, care a guvernat ţara timp de 30 de ani. Inegalităţile s-au accentuat în ţară, sărăcia afectând 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata şomajului, care afectează în principal tinerii, este evaluată de experţi la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeană a hotărât să impună sancţiuni împotriva exporturilor petroliere siriene, afirmând că preşedintele Bashar al-Assad îşi masacrează proprii cetăţeni.