Legea sănătăţii, supusă dezbaterii publice, fără să fie publicată undeva

legea-sanatatii-supusa-dezbaterii-publice-sa-publicata-undeva.jpg

Legea sănătăţii este supusă dezbaterii publice, chiar dacă nu a fost încă publicată.

Noua lege a sănătăţii a fost lansată joi oficial în dezbatere publică de către ministerul de profil. Organizaţiile medicilor şi pacienţilor critică deja proiectul, care ar urma să schimbe actuala formă de finanţare în sănătate. Ei reclamă lipsa regulilor şi a sancţiunilor în utilizarea banilor asiguraţilor.

Reforma sănătăţii e cerută în special de finanţatorii internaţionali ai României, care au solicitat reguli clare de cheltuire eficientă a banilor şi sancţiuni pentru eventuale abateri.

Deşi a fost lansată în dezbatere publică, legea nu a fost publicată oficial. Fără a oferi explicaţii, ministrul Ladislau Ritli a anunţat că documentul va apărea pe site-ul ministerului peste câteva zile.

Spitalele se vor putea organiza în asociaţii, ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate vor fi introduse case de asigurări private de sănătate, iar pe lângă medicii de familie, vor apărea cei angajaţi de Primărie. Acestea sunt câteva dintre modificările importante aduse prin proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.

 

Casele de asigurări private de sănătate intră în acţiune

 

Conform proiectului de act normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate.

Al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice este cel al segmentului care utilizează peste 50% din buget, respectiv sectorul spitalicesc. "Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială. De asemenea, acestea se vor putea organiza în asociaţii", a mai explicat ministrul Ladislau Ritli.

În fine, medicina primară va fi alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu Primăria vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe site-ul ministerului, la secţiunea transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice.

O variantă a proiectului a fost totuşi publicată de presă. Despre conţinutul ei, RFI a discutat cu jurnalistul Vlad Mixich, de la HotNews.ro.

 
Vlad Mixich, intervievat de Ioana Haşu, despre legea sănătăţii